Detail publikace
Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.
VESPALCOVÁ, M. TURKOVÁ, S.
Originální název
Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.
Anglický název
Determination of alternative sveetener E 959 by capillary electrophoresis in candies.
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Náhradní sladidlo E 959, neohesperidin dihydrochalkon (NHDC), patří mezi modifikované přírodní látky. NHDC se vyznačuje vysokou sladivostí, je asi 1 500 až 1 800krát sladší než sacharosa. Velmi příznivé chemické a technologické vlastnosti, stejně jako dostupnost výchozích surovin, jej předurčují k použití prakticky do všech typů potravin se sníženým obsahem energie. Obsah NHDC v potravinách, stejně jako ostatních aditiv, podléhá kontrole. Dosud se k jeho stanovení používala převážně kapalinová chromatografie. V prezentované práci bylo k tomuto účelu využito kapilární elektroforézy. Byl vyvinut separační systém pro stanovení NHDC za použití nepokryté kapiláry o vnitřním průměru 75 um a tzv. biologických pufrů. V prezentované práci bylo jako preseparačního kroku využito techniky odvozené od kapalinové chromatografie - extrakce na pevné fázi (SPE). Byl vyvinut postup zakoncentrování NHDC na oktadecylové pevné fázi, elučním činidlem byl ethanol. Analýzy byly prováděny na koncentrační hladině 2 - 10 mg/kg. Navržená metoda byla validována pro kandytovou matrici s obsahem isomaltu sloužící k výrobě tvrdých bonbonů pro diabetiky.
Anglický abstrakt
E 959 is added to foodstuffs in very low amounts because of its high sweeteness. We searched for alternative methods for the E 959 preconcentration, which are based on the food matrix elimination. The solid phase extraction (SPE) technique was tested for the purpose. HPLC analysis of samples preconcentrated using the SPE method allows quantitative determination of NHDC at its concentration level of the order of 2 close to 10 mg/kg of a food matrix. This developed and validated method was tested using flavoured hard candies.
Klíčová slova
neohesperidin dihydrochalkon, kapilární elektroforéza, isomalt
Klíčová slova v angličtině
neohesperidin dihydrochalcone, capillary electrophoresis, isomalt
Autoři
VESPALCOVÁ, M.; TURKOVÁ, S.
Rok RIV
2005
Vydáno
3. 9. 2005
Nakladatel
VÚPP 2005
Místo
Praha
ISBN
80-86909-01-8
Kniha
Sborník příspěvků z konference XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Číslo edice
1
Strany od
76
Strany do
79
Strany počet
4
BibTex
@inproceedings{BUT15588,
author="Milena {Vespalcová} and Svatava {Turková}",
title="Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.",
booktitle="Sborník příspěvků z konference XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
year="2005",
number="1",
pages="76--79",
publisher="VÚPP 2005",
address="Praha",
isbn="80-86909-01-8"
}