Detail projektu

Aditivní technologie výroby kapacitního senzoru pro velkoplošné dotykové panely

Období řešení: 01.01.2023 — 31.12.2026

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 6. veřejná soutěž - Program průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje TREND

- plně financující

O projektu

Průmyslová realizace dotykových informačních panelů a displejů založených na tištěných dotykových kapacitních senzorech. Navržená technologie umožní snížit spotřebu materiálů z neobnovitelných zdrojů, zvýšit flexibilitu výroby a snížit závislost na dovozu z východní Asie. Dotykové displeje budou vykazovat vyšší uživatelský standard, který umožní jejich další rozšíření do všech oblastí spojených s přenosem informací. Navrhované řešení sníží uhlíkovou stopu spojenou s výrobou i následným post mortem zpracováním a to jak z pohledu použitých materiálů, tak z pohledu použitých technologií nenáročných na spotřebu energie. Bude kladen důraz na to, aby byly použity materiály dostupné lokálně nebo v rámci EU a byly omezeny logistické náklady.

Popis anglicky
Industrial implementation of touch panels based on printed capacitive touch sensors. The proposed technology will reduce the consumption of materials from non-renewable sources, increase production variability and reduce dependence on imports from East Asia. The touch panels will have a higher user standard, which will allow their further extension to all areas related to the transmission and sharing of information. The proposed solution will reduce the carbon footprint associated with production and subsequent processing, both in terms of materials used and in terms of energy-intensive technologies used. Emphasis will be placed on using materials available locally or within the EU, thus reducing logistics costs.

Klíčová slova
dotykový kapacitní senzor

Klíčová slova anglicky
capacitive technology, touch sensor, printed electronics, flexible electronics, industry 4.0, reducing the carbon footprint, Silver Nano

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Vala Martin, prof. Mgr., Ph.D. - hlavní řešitel

Útvary

Centrum materiálového výzkumu
- spolupříjemce (01.01.2023 - 31.12.2026)
CMV - laboratoř organické elektroniky a fotoniky
- příjemce (10.06.2022 - nezadáno)