Detail projektu
Využití pokročilých metod a postupů v rámci moderních potravinářských věd
Období řešení: 1.3.2019 — 28.2.2020
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (1. 1. 2019 - 31. 12. 2020)
O projektu
Odborné práce studentů DSP oboru Potravinářská chemie budou zaměřeny na rozvoj progresivních postupů výroby a zpracování potravin a na využití pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze obsahu, účinku a stability prospěšných látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách a produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování, využití a zhodnocení odpadních surovin ze zemědělsko- potravinářského komplexu.
Označení
FCH-S-19-5983
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - hlavní řešitel
Badárová Mária, Ing. - spoluřešitel
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Burešová Natálie, Ing. - spoluřešitel
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Čáslavský Josef, prof. Ing., CSc. - spoluřešitel
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Fryšová Eva, Ing. - spoluřešitel
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Hrstka Miroslav, PhDr., Ph.D. - spoluřešitel
Kočnar Michal, Ing. - spoluřešitel
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kratochvílová Olga, Ing. - spoluřešitel
Křikala Jakub, Ing. - spoluřešitel
Kučera Dan, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kundrát Vojtěch, Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Mierna Jana, Ing. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- odpovědné pracoviště (2.3.2020 - nezadáno)
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2019 - 31.12.2019)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2019 - 31.12.2019)
Výsledky
PERNICOVÁ, I.; KUČERA, D.; NOVÁČKOVÁ, I.; VODIČKA, J.; KOVALČÍK, A.; OBRUČA, S. Extremophiles – Platform strains for sustainable production of polyhydroxyalkanoates. In Materials Science Forum. Trans Tech Publications Ltd, 2019. p. 74-79. ISBN: 9783035714449.
Detail
REICHSTÄDTER, M.; GAO, Y.; DIVIŠ, P.; MA, T.; GAULIER, C.; LEERMAKERS, M. Cysteine-modified silica resin in DGT samplers for mercury and trace metals assessment. CHEMOSPHERE, 2020, no. 263, p. 1-13. ISSN: 0045-6535.
Detail
KŘIKALA, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Porovnání metod úpravy vzorků pro stanovení makroprvků v mléce technikou ICP-OES. Bezpečnosť a kontrola potravín. Zborník prác z XVII. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2020. s. 139-143. ISBN: 978-80-552-2168-7.
Detail
KOLLER, M.; OBRUČA, S.; BRAUNEGG, G. Bioeconomic polyhydroxyalkanoate (PHA) manufacturing, and factors boosting PHA biosynthesis. JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY. Elsevier, 2019. p. 4-4. ISSN: 1873-4863.
Detail
MÁROVÁ, I.; PAVELKOVÁ, R.; KUNDRÁT, V.; MATOUŠKOVÁ, P.; KOVALČÍK, A.; BOKROVÁ, J. Preparation and application of PHA based nanofibers and nanoparticles as natural organic UV filtres with anti-inflammatory effect. JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY. AMSTERDAM: ELSEVIER, 2019. p. S5 (S5 p.)ISSN: 1873-4863.
Detail
NĚMCOVÁ, A.; CAGÁŇOVÁ, L.; ÁRENDÁSOVÁ, V.; SAMEK, O.; BREIEROVÁ, E.; MÁROVÁ, I. MONITORING OF LIPID PRODUCTION BY METSCHNIKOWIA YEASTS. Ljubljana, Slovenia: 2019.
Detail
NĚMCOVÁ, A.; ROMANOVSKÁ, D.; ŽÁČKOVÁ, K.; MÁROVÁ, I. Use of technical hemp in cosmetics preparations. Malta: International Society of Antioxidants, 2019.
Detail
REICHSTÄDTER, M. Simultaneous Determination of Trace Mercury, Cadmium and Lead in Fish Sauce Food Matrix by Diffusive Gradients in Thin Films Technique. Brno, CZ: Chemie je život 2019, 2019.
Detail
REICHSTÄDTER, M. Determination of potentially hazardous metals in fish sauces using DGT technique. Vienna, Austria: University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU), 2019.
Detail
REICHSTÄDTER, M.; DIVIŠ, P.; GAO, Y. Simultaneous Determination of Trace Mercury, Cadmium and Lead using Diffusive Gradients in Thin Films Technique in Fish Sauce Food Matrix. ChemCYS 2020 - Book of abstracts. 1. Blankenberge, Belgium: Royal Flemish Chemical Society, Belgium, 2020. p. 41-41.
Detail
REICHSTÄDTER, M. Simultaneous Determination of Trace Mercury, Cadmium and Lead using Diffusive Gradients in Thin Films Technique in Fish Sauce Food Matrix. Blankenberge, Belgium: ChemCYS 2020, 2020.
Detail
ROMANOVSKÁ, D.; FIALOVÁ, L.; MÁROVÁ, I. Isolation and identification of genus Fragaria DNA in cosmetic products. 2019.
Detail
Slavíková Z.; Pořízka J.; Diviš P. The influence of addition of spent coffee grounds and their refining products on psychical a chemical properties of a soil and a growth of Lactuca sativa. Studentská odborná konference Chemie je život 2019. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2019. p. 64-65. ISBN: 978-80-214-5807-9.
Detail
SÝKORA, M.; VÍTOVÁ, E., JELEN, H. H. Application of vacuum solid-phase microextraction for the analysis of semi-hard cheese volatiles. European Food Research and Technology, 2020, vol. 246, no. 3, p. 573-580. ISSN: 1438-2385.
Detail
KŘIKALA, J.; DIVIŠ, P. A Comparison of Pretreatment Methods for Determination of Macroelements in Milk by ICP-OES. Studentská odborná konference Chemie je život 2019. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2019. p. 52-53. ISBN: 978-80-214-5807-9.
Detail
KUBÁŇ, P.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; ŠLAMPOVÁ, A.; BLANKA, M. Liquid phase microextraction techniques for direct analysis of dried blood spot samples by capillary electrophoresis. 2019.
Detail
BYRTUSOVÁ, D.; SZOTKOWSKI, M.; KOUŘILOVÁ, X.; RAPTA, M.; MÁROVÁ, I. Production of pigments during co-cultivation of red yeasts and green algae. 2019. p. 1 (1 s.).
Detail
Peter Sadel, Pavel Diviš. The Role of Mango Peel Extract in the Synthesis of Silver Nanoparticles and Their Use in Food Packaging. Studentská odborná konferencie Chemei je život 2019 Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2019. ISBN: 978-80-214-5807-9.
Detail
SADEL, P.;: Chemistry & Life 2019. Brno (21.11.2019)
Detail
REICHSTÄDTER, M.; DIVIŠ, P.; GAO, Y. Simultaneous Determination of Trace Mercury, Cadmium and Lead in Fish Sauce Food Matrix by Diffusive Gradients in Thin Films Technique. Studentská odborná konference Chemie je život 2019 - Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2019. p. 61-61. ISBN: 978-80-214-5807-9.
Detail
Odpovědnost: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.