Detail předmětu
Praktikum z instrumentální a strukturní analýzy - PCHBT
FCH-MCA_ISA_PAk. rok: 2009/2010
Praktické cvičení k předmětu Instrumentální a strukturní analýza.
V praktickém cvičení se studenti seznámí s analytickými instrumentálními technikami, které se používají při kontrole a analýze potravin a potravinářských surovin. Jsou zahrnuty úlohy separační (chromatografické a elektroforetické), úlohy z termické analýzy, prvkové stopové, spektrální, strukturní a hmotnostní analýzy.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem - ICP-MS
3. Elektromigrační metody - CZE
4. Elektromigrační metody - gelová elektroforéza
5. Elektronová spinová rezonance - EPR
6. Nukleární magnetická resonance - NMR
7. Kapalinová chromatografie - HPLC
8. Kapalinová chromatografie s hmotnostní detekcí - LC - MS
9. Plynová chromatografie - GC
10. Plynová chromatografie s hmotnostní detekcí - GC-MS
11. Spektrofotometrie - UV-VIS
12. Fluorescenční mikroskopie
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Vyučující na začátku prověří teoretickou připravenost studentů na danou úlohu.
Protokoly jsou vyžadovány do 7 dnů od provedení cvičení.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor
Ing. Kateřina Duroňová, Ph.D.
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc.
RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.
RNDr. Mária Veselá, Ph.D.
Ing. Terezie Starečková, Ph.D.
Ing. Radka Divišová, Ph.D.
Ing. Eva Hýsková
prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc.
Ing. Jaromír Pořízka, Ph.D.
Ing. Kateřina Pařilová
Ing. et Ing. Živan Gojkovic, Ph.D.
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.
Ing. Dagmar Benkovská, Ph.D.
Ing. Martin Polovka, Ph.D.
Ing. Jitka Cetkovská, Ph.D.