Detail předmětu
Potravinářská legislativa
FCH-MCO_POLAk. rok: 2009/2010
Základní pojmy z oblasti potravinářské legislativy. Vymezení legislativních pojmů, jakostních znaků potravin a platných zákonů o potravinách, opatření pro ochranu spotřebitele, ISO normy, analýza rizik. Systém kritických bodů (HACCP), kodexové výbory pro potraviny, Codex Alimentarius, doporučení FAO a WHO. Značení potravin a přídavných látek, institucionální opatření pro dovoz potravin, harmonizace potravinářské legislativy s normami EU a schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
bezpečnost potravin.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Plán zajištění bezpečnosti potravin v ČR a v EU
3. Instituce odpovědné za zajišťování kvality a bezpečnosti potravin
4. Jakost a zdravotní nezávadnost potravin - normy ISO, HACCP, BRC
5. Zákon o potravinách
6. Prováděcí vyhlášky Min. zdravotnictví
7. Prováděcí vyhlášky Min. zemědělství
8. Veterinární zákon a příslušné prováděcí vyhlášky
9. Další důležité zákony a vyhlášky (Zákon o SZPI, Zákon o ochraně veřejného zdraví, Zákon o ochraně spotřebitele, Zákon o vinohradnictví a vinařství)
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný