Detail předmětu
Nutraceutika a funkční potraviny
FCH-MCO_NFPAk. rok: 2009/2010
Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik. Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin. Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání. Biologicky aktivní složky rostlin Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika. Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny. Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty. Aminokyseliny a oligopeptidy. Přírodní antioxidanty a vitaminy. Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina. Makro- a mikronutrienty. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob. Nutraceutika a speciální výživa.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
ústní část - diskuse nad testovými otázkami + otázky z probíraného učiva.
Osnovy výuky
2.Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin
3.Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání
4.Biologicky aktivní složky rostlin
5.Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika
6.Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny
7.Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty
8. Aminokyseliny a oligopeptidy
9.Přírodní antioxidanty a vitaminy
10.Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina
11.Makro- a mikronutrienty
12. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob
13.Nutraceutika a speciální výživa
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech