Detail předmětu
Hygiena potravin
FCH-MC_HYPAk. rok: 2009/2010
Na základě znalostí získaných v předchozích odborných předmětech oboru si studenti osvojí základní principy hygienického zpracování potravin. Hlavní náplní předmětu je přehled všech "nebezpečí" (fyzikálních, chemických a biologických), která se mohou vyskytnout při nehygienické výrobě a distribuci potravin - alimentární onemocnění, přirozené toxické látky v potravinách, chemické látky a radionuklidy v potravinách.
Hygienicky a zdravotně nezávadné potraviny lze vyrobit pouze při pravidelném důkladném provádění sanitačních prací. Součástí předmětu je tedy také princip sanitace, její teoretické základy a hlavní části a především její provedení v potravinářské praxi.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
- nežádoucí změny potravin a jejich důsledky z hlediska hygienického a zdravotního
- přehled alimentárních onemocnění, jejich příznaky, způsoby přenosu, léčení
- přirozené toxické látky v potravinách
- aditiva, jejich hygienický a zdravotní význam
- chemické kontaminanty a radionuklidy v potravinách
- princip sanitace, hlavní součásti, praktické provedení
Schopnost uplatnit tyto poznatky v potravinářské praxi.
Prerekvizity
Chemické složení potravin - přirozené složky potravin (bílkoviny, lipidy, sacharidy), cizorodé látky (aditiva, kontaminanty).
Technologie potravin - znaky potravinářského průmyslu, stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
a) písemná část - 20 otázek zaměřených na zvládnutí všech oblastí problematiky hygieny potravin, pochopení vzájemných souvislostí a schopnost aplikace v praxi
b) ústní část- případné doplňující otázky
Osnovy výuky
Funkce potravin, biologická hodnota potravin.
Mikrobiální profil potravin.
Nežádoucí změny v potravinách.
Hygienický rozbor potravin, činnost státního dozoru.
Stručný přehled onemocnění a otrav z potravin (bakteriální, virová, prionová, plísňová, parazitární onemocnění).
Přirozené toxické látky v potravinách, antinutrienty.
Cizorodé látky v potravinách (endogenní, exogenní), radionuklidy.
Sanitace při výrobě a zpracování potravin - čištění, dezinfekce, dezinsekce, deratizace a desodorace.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný