Detail předmětu
Food Analysis II
FCH-MAO_ACP2Ak. rok: 2009/2010
Aktuální otázky současné analýzy potravin zahrnují: Bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně toxinů a hormonálních přípravků. Výskyt nebezpečných chorob a jejich detekce - BSE, parazitární, bakteriální a virové infekce. Geneticky modifikované potraviny. Autenticita a falšování potravin, používané metody a evropská legislativa. Ozařování potravin. Bioterorismus, globální bezpečnost potravin a výhled do budoucna.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Nabízen zahraničním studentům
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
čipy, sondy, senzory.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Goldsby R. A., Kindt T. J., Osborne B. A., Kuby J.: Immunology. W.H.Freeman and Comp., New York 2003. (EN)
Harris D. C.: Quantitative Chemical Analysis. W.H.Freeman and Comp., New York 2003. (EN)
Lees M.: Food authenticity and tracebility. CRC Press, Woodhead Pub., New York 2003. (EN)
Nelms S. M.: ICP Mass Spectrometry handbook. Blackwell Publishing Ltd., Oxford 2005. (EN)
Prymula R. a kol.: Biologický a chemický terorismus – Informace pro každého. Grada Publishing, Praha 2002. (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 1 ročník, letní semestr, povinný
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 1 ročník, letní semestr, povinný
- Program NPCP_CHM_INT magisterský navazující
obor NPCO_CHM , 1 ročník, letní semestr, volitelný
- Program BPCP_CHCHT_INT bakalářský
obor BPCO_CHTOZP , 1 ročník, letní semestr, volitelný
obor BPCO_CHM , 1 ročník, letní semestr, povinný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, letní semestr, povinný