Detail předmětu

Bioprocess Engineering for Food Industry

FCH-DAO_BIPAk. rok: 2025/2026

Production of lactic acid, vinegar, amino acids, insulin, antibiotics, enzymes and baker's yeast.

Jazyk výuky

angličtina

Vstupní znalosti

Without restriction

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Round discussion.
The course is taught through individual consultations on topics arising from the assignment of the doctoral thesis and presentation of selected topic.

Učební cíle

To deepen the knowledge of selected industrial biotechnological and microbiological methods to deliver a variety of products in applied industries.
Theoretical knowledge of biotechnological processes used in food industry

Základní literatura

A. Kovalcik, Bioprocess engineering for food industry, e-learning course, 2020, FCH BUT Brno (EN)
G. Brahmachari, Biotechnology of Microbial Enzymes: Production, Biocatalysis and Industrial , Applications, , Academic Press, 2016, ISBN 9780128037461 (EN)
V. Kovacs, Antibiotics Miracles of Medicine, Gareth Stevens Publishing LLLP, 2016, ISBN 9781482461640 (EN)

Doporučená literatura

B. K. Lydersen, N.A D´elia, K.L. Nelson Bioprocess engineering: systems, equpment and facilities, J. Willey, new York, 1994 (EN)
G. D. Najafpour, Biochemical Engineering and Biotechnology, Elsevier, New York (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DKAP_FCH doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
  • Program DPAP_FCH doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný