Detail předmětu
Potravinářská mikrobiologie
FCH-DCO_PMAk. rok: 2025/2026
Studenti budou na pokročilé úrovni seznámeni s taxonomie mikroorganismů, morfologií a fyziologií buněk mikroorganismů, metabolickými strategiemi průmyslových mikroorganismů, regulací metabolismu průmyslově významných mikroorganismů, mikrobální kinetikou růstu a množení mikroorganismů, stresovou odpovědí mikroorganismů, adaptačními strategiemi mikroorganismů a extremofilními mikroorganismy, účelovým chování mikrobiálních buněk (quorum sensing, tvorba biofilmu, řízená mutageneze) a také pokročilými metodami analýzy mikrobiálních buněk (např. koncept single cell analysis).
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
není
Učební cíle
Studenti získají pokročilé znalosti v oblasti aplikované průmyslové mikrobiologie a potravinářské biotechnologie.
Základní literatura
Food microbiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , Food mikrobiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , (EN)
Taxonomie prokaryot, Ivo Sedláček. Publisher, Masarykova univerzita, 2007. ISBN, 8021042079, 9788021042070. Length, 270 pages. (CS)
Doporučená literatura
Dworkin M.D.: The Prokaryotes, 3rd Edition,Springer, New York, 2006 (EN)
Neměc M.: Základy obecné mikrobiologie, Masarykova univerzita v Brně, 2015 (CS)