Detail předmětu

Zpracování a valorizace potravinářských odpadů

FCH-MC_ZVOAk. rok: 2025/2026

Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především na zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních technologií.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Vstupní znalosti

Analytická chemie, chemické inženýrství, biochemie, mikrobiologie

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.

 
účast na přednáškách je dobrovolná, kontrolovaná výuka není 

Učební cíle

Cílem tohoto předmětu je seznámení studentů s jednotlivými technologiemi zpracování, využití, recyklace, zneškodňování a minimalizace vzniku odpadů v zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších přidružených průmyslových odvětvích. Důraz bude kladen na procesy Cílem tohoto předmětu je seznámení studentů s jednotlivými technologiemi zpracování, využití, recyklace, zneškodňování a minimalizace vzniku odpadů, s planou legislativou v oblasti odpadového hospodářství a s principy udržitelného vývoje a cirkulární ekonomiky. 

Student je schopný analyzovat odpadní materiál s využitím vhodné techniky, orientuje se v legislativě odpadového hospodářství, je schopný navrhnout a řídit technologii pro zpracování nebo valorizaci odpadů z potravinářského průmyslu.

 

Základní literatura

Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P., Fialka P., Kajan M.: Anaerobní čistírenské technologie (CS)
Chandrasekaran M.: Valoriozation of food processing by-products, CRC Press, 2013, 978-1-4398-4885-2 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především na zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních technologií.

1. Úvod do studia
2. Odpady a jejich vlastnosti
3. Analýza odpadů
4. Aplikace poznatků chemického inženýrství v technologii zpracování odpadů
5. Aerobní technologie zpracování odpadů
6. Anaerobní technologie zpracování odpadů
7. Čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu
8. Recyklace a její využití v potravinářském průmyslu
9. Biorafinerie, valorizace odpadů rostlinného původu
10. Biorafinerie, valorizace odpadů živočišného původu
11.-13.  Příklady z praxe, diskuse