Detail předmětu
Zpracování a valorizace potravinářských odpadů
FCH-MC_ZVOAk. rok: 2025/2026
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především na zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních technologií.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Analytická chemie, chemické inženýrství, biochemie, mikrobiologie
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.
účast na přednáškách je dobrovolná, kontrolovaná výuka není
Učební cíle
Student je schopný analyzovat odpadní materiál s využitím vhodné techniky, orientuje se v legislativě odpadového hospodářství, je schopný navrhnout a řídit technologii pro zpracování nebo valorizaci odpadů z potravinářského průmyslu.
Základní literatura
Chandrasekaran M.: Valoriozation of food processing by-products, CRC Press, 2013, 978-1-4398-4885-2 (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především na zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních technologií.
1. Úvod do studia
2. Odpady a jejich vlastnosti
3. Analýza odpadů
4. Aplikace poznatků chemického inženýrství v technologii zpracování odpadů
5. Aerobní technologie zpracování odpadů
6. Anaerobní technologie zpracování odpadů
7. Čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu
8. Recyklace a její využití v potravinářském průmyslu
9. Biorafinerie, valorizace odpadů rostlinného původu
10. Biorafinerie, valorizace odpadů živočišného původu
11.-13. Příklady z praxe, diskuse