Detail předmětu
Nutraceutika
FCH-MC_NUTAk. rok: 2025/2026
Předmět je zaměřen na
- prohloubení znalostí o jednotlivých nutrientech, přírodních látkach a jejich vztahu ke zdraví
- získání poznatků o biologicky aktivních látkách - tzv. nutraceutika, jejich zdroje a využití v potravinách
- prohloubení znalostí a souvislostí mezi výživou a zdravím - alergie, neinfekční choroby hromadného výskytu (civilizační choroby)
- rozšíření poznatků o různých přístupech ke změně životního stylu: wellness-cesta ke zdraví, racionální způsob stravování, alternativní způsoby stravování
- aktuální vědecké ponatky studia vlivu nutraceutik na zdraví.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zkouška online: ústní otázky z probíraného učiva a diskuse.
Hodnocení odpovídá systému ECTS.
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Studenti získají znalosti a přehled o přírodních biologicky aktivních látkách v potravinách, v rostlinných a živočišných tkání, které mohou být účinně využity k podpoře imunity organismu a prevenci civilizačních nemocí. Náplní přednášek jsou i konkrétní speciální potraviny a nutraceutika a jejich vztah k zásadám zdravé výživy.
Základní literatura
Sharma Sangita a kolektiv: Klinická výživa a dietologie, 2018, ISBN 978-80-271-0228-0 (CS)
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Týdenní osnova předmětu:
1. Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik
2. Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin
3. Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání
4. Přírodní biologicky aktivní složky rostlin
5. Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika
6. Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny
7. Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty
8. Aminokyseliny a oligopeptidy
9. Přírodní antioxidanty a vitaminy
10. Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina
11. Makro- a mikronutrienty, minemárlní látky
12. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob
13. Nutraceutika a speciální výživa