Detail předmětu
Potravinářská legislativa
FCH-MC_POLAk. rok: 2025/2026
Základní obecné pojmy práva ve vztahu k potravinářství. Vymezení legislativních pojmů, jakostních znaků potravin a platných zákonů o potravinách, opatření pro ochranu spotřebitele, ISO normy, analýza rizik. Systém kritických bodů (HACCP), kodexové výbory pro potraviny, Codex Alimentarius, doporučení FAO a WHO. Značení potravin a přídavných látek, institucionální opatření pro dovoz potravin, harmonizace potravinářské legislativy s normami EU a schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR. Studenti budou seznámeni s posuzováním kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele. Bude jim vysvětlena úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti budou seznámeni s legislativou produkce a kontroly biopotravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Studenti budou hodnoceni na základě písemného testu, který bude tvořen 10 otázkami po 10 bodech. Limit pro úspěšné splnění zkoušky je 50 bodů (50 %). Celkové hodnocení odpovídá systému ECTS.
Účast na semináři je povinná.
Učební cíle
Studenti získají základní přehled o právním systému ČR. Seznámí se s obsahem Obchodního zákoníku, Občanského zákoníku, Zákonu na ochranu spotřebitele. Budou seznámeni se základními principy legislativy EU, institucemi EU a formami práva EU. Nastudují potřebné informace o bezpečnosti potravin v rámci EU (o Evropském úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a o Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF). Budou seznámeni se všeobecnými zásadami pro pracovníky manipulující s potravinami, se zásadami pro uspořádání potravinářských provozů. Budou se umět orientovat v zákonu o potravinách a budou vědět o mezinárodních i českých institucích odpovědných za zajišťování bezpečnosti potravin.
Základní literatura
Dostálová J., Kadlec P. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, KEY Publishing s.r.o., 2014 (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Seminář
Vyučující / Lektor
Osnova
Předmět poskytuje informace o základních obecných pojmech práva ve vztahu k potravinářství. Seznamuje s legislativními přístupy k jakosti potravin, platnými zákony o potravinách, se systémem kritických bodů (HACAP) a s kodexovými výbory pro potraviny, Codexem Alimentarius, doporučeními FAO a WHO. Studenti budou seznámeni s harmonizací potravinářské legislativy s normami EU a procesem schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR a s legislativou produkce a kontroly biopotravin. Pozornost bude věnována také posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele. Bude vysvětlena úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti se naučí aplikovat legislativní úpravy a další závazné normy platné pro produkci potravin. Cílem předmětu je doplnit získané poznatky z odborných potravinářských předmětů o vztah k legislativním úpravám a normám, včetně aplikací systémů jakosti dle požadavků EU.
- Právo obecně – právo versus norma
- Národní potravinářská legislativa
- Principy legislativy EU
- Potravinové právo EU
- Zákon o potravinách
- Zajištění bezpečnosti potravin
- Označování potravin
- Výrobky pro styk s potravinami
- Úřední kontrola potravin
- Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin
- Legislativa bioprodukce a biopotravin
- Přehled rizikových látek
- Limity rizikových látek platné v EU a ČR