Detail předmětu

Potravinářská legislativa

FCH-MC_POLAk. rok: 2025/2026

Základní obecné pojmy práva ve vztahu k potravinářství. Vymezení legislativních pojmů, jakostních znaků potravin a platných zákonů o potravinách, opatření pro ochranu spotřebitele, ISO normy, analýza rizik. Systém kritických bodů (HACCP), kodexové výbory pro potraviny, Codex Alimentarius, doporučení FAO a WHO. Značení potravin a přídavných látek, institucionální opatření pro dovoz potravin, harmonizace potravinářské legislativy s normami EU a schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR. Studenti budou seznámeni s posuzováním kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele. Bude jim vysvětlena úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti budou seznámeni s legislativou produkce a kontroly biopotravin.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Vstupní znalosti

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít řádné znalosti z oblasti potravinářských technologií.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Studenti budou hodnoceni na základě písemného testu, který bude tvořen 10 otázkami po 10 bodech. Limit pro úspěšné splnění zkoušky je 50 bodů (50 %). Celkové hodnocení odpovídá systému ECTS.


Účast na semináři je povinná.

Učební cíle

Cílem předmětu je navázat na získané poznatky z odborných potravinářských předmětů z legislativního hlediska, včetně aplikací systémů jakosti dle požadavků EU.
Studenti získají základní přehled o právním systému ČR. Seznámí se s obsahem Obchodního zákoníku, Občanského zákoníku, Zákonu na ochranu spotřebitele. Budou seznámeni se základními principy legislativy EU, institucemi EU a formami práva EU. Nastudují potřebné informace o bezpečnosti potravin v rámci EU (o Evropském úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a o Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF). Budou seznámeni se všeobecnými zásadami pro pracovníky manipulující s potravinami, se zásadami pro uspořádání potravinářských provozů. Budou se umět orientovat v zákonu o potravinách a budou vědět o mezinárodních i českých institucích odpovědných za zajišťování bezpečnosti potravin.

Základní literatura

Bírošová L., Lukačka J., Bírošová Z.: Základná potravinárská legislatíva, STU, 2020 (SK)
Dostálová J., Kadlec P. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, KEY Publishing s.r.o., 2014 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Předmět poskytuje informace o základních obecných pojmech práva ve vztahu k potravinářství. Seznamuje s legislativními přístupy k jakosti potravin, platnými zákony o potravinách, se systémem kritických bodů (HACAP) a s kodexovými výbory pro potraviny, Codexem Alimentarius, doporučeními FAO a WHO.  Studenti budou seznámeni s harmonizací potravinářské legislativy s normami EU a procesem schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR a s legislativou produkce a kontroly biopotravin. Pozornost bude věnována také posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele. Bude vysvětlena úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti se naučí aplikovat legislativní úpravy a další závazné normy platné pro produkci potravin. Cílem předmětu je doplnit získané poznatky z odborných potravinářských předmětů o vztah k legislativním úpravám a normám, včetně aplikací systémů jakosti dle požadavků EU.

  1. Právo obecně – právo versus norma
  2. Národní potravinářská legislativa
  3. Principy legislativy EU
  4. Potravinové právo EU
  5. Zákon o potravinách
  6. Zajištění bezpečnosti potravin
  7. Označování potravin
  8. Výrobky pro styk s potravinami
  9. Úřední kontrola potravin
  10. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin
  11. Legislativa bioprodukce a biopotravin
  12. Přehled rizikových látek
  13. Limity rizikových látek platné v EU a ČR