Detail předmětu
Praktikum z biotechnologie
FCH-MC_BIO_PAk. rok: 2025/2026
Náplní praktického cvičení je 5 blokových úloh zaměřených na práci s mikroorganismy využívanými v potravinářství a biotechnologii, jejich izolaci a identifikaci, sledování dynamiky jejich růstu a množení a produkce významných metabolitů, například antimikrobiálních látek a vybraných enzymů. V průběhu praktického cvičení bude kladen důraz na prohloubení a osvojení si základních praktických dovedností při identifikaci, studiu a kultivaci mikroorganismů, včetně využití molekulárně diagnostických metod. Pozornost bude věnována také vybraným biotechnologickým postupům a detekci jejich účinnosti na základě analýzy biologicky aktivních látek.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Účast v praktiku je povinná a je kontrolována vyučujícím.
Učební cíle
Absolvování kurzu prohloubí teoretické znalosti studentů získané nejen na přednáškách předmětu Biotechnologie, ale i Mikrobiologie pro potravináře či Biochemie. Studenti si osvojí praktické znalosti z vybraných biotechnologických, mikrobiologických a molekulárně biotechnologických metod používaných v potravinářství k identifikaci mikroorganismů, detekci jejich sekundárních nebo primárních metabolitů či sledování vybraných biotechnologických postupů.
Základní literatura
Doporučená literatura
Nduka Okafor, Benedict C. Okeke. Modern industrial microbiology and biotechnology. Second edition. Boca Raton: CRC Press, 2017. (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Submerzní kultivace kvasinek
3. Biotechnologická konverze potravinářského odpadu
4. Testování produkce antimikrobiálních látek bílkovinné povahy u probitického kmene Lactococcus lactis subsp. lactic
5. Sledování produkce enzymu β-galaktosidázy bakteriálním kmenem Escherichia coli JM 109 a Escherichia coli JM 106 (pUC 19)
6. Izolace a identifikace biotechnologických producentů
7. Zápočtový test