Detail předmětu

Balení potravin

FCH-MC_BPOAk. rok: 2025/2026

Obalová technika představuje ve spojení s účelnými systémy přepravy a skadování jediné řešení rovnoměrného rozdělení potravin v rámci krátkých i delších vzdáleností.  Předmět balení potravin se zabývá technologickými, hygienickými a spotřebitelskými požadavky na obal. Student je seznámen se základními obalovými prostředky, s jejich výrobou, vlastnostmi a funkcemi. V rámci předmětu je řešena také aktuální platná legislativa související s využitím obalových prostředků, pozornost je věnována novým trendům v balení potravin, ekologickým aspektům balení potravin a balicím strojům/zařízením.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Vstupní znalosti

Dostatečné znalosti s chemického inženírství, fyzikální chemie a technologie potravin a principů úchovy potravin.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.

 


Přednášky nejsou povinné

Učební cíle

Cílem předmětu je studenta seznámit s výrobou obalových prostředků a s požadavky, které jsou kladeny na obal z hlediska ochrany balené potraviny. Po ukenčení předmětu má student rovněž přehled o fungování balicích strojů a o platné legislativě související s balením potravin.


Získaní přehledu o metodach, postupech a možnostích balení potravin
Získaní poznatků o bariérových vlastnostech obalů
Získaní poznatků o transportních procesech na rozhraní obal/potravina
Získaní poznatků o specifických vlastnostech obalových materiálů pro potraviny
Získaní poznatků o technologických procesech balení potravin, ekologických aspektech, označovaní a testování obalových materiálů pro potraviny

Základní literatura

Dobiáš J., Votavová L., Vápenka L.: Balení potravin, VSCHT, 2019. ISBN:978-80-7592-052-2 (CS)
Kačeňák I.: Balenie Tovaru. Sprint dva, Bratislava 2011. ISBN: 978-80-89393-32-9 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Předmět balení potravin se zabývá technologickými, hygienickými a spotřebitelskými požadavky na obal. Student je seznámen se základními obalovými prostředky, s jejich výrobou, vlastnostmi a funkcemi. V rámci předmětu je řešena také aktuální platná legislativa související s využitím obalových prostředků, pozornost je věnována novým trendům v balení potravin, ekologickým aspektům balení potravin a balicím strojům/zařízením.

1. Všeobecná problematika obalové techniky, historie balení potravin
2. Vztahy obalové techniky a funkce obalů
3. Ekonomika balení potravin, životní cyklus obalů, význam marketingu v balení potravin
4. Využití dřeva a papíru v balení potravin
5. Využití kovů v balení potravin
6. Význam skla v balení potravin
7. Využití plastů v balení potravin
8. Možnosti využití biodegradabilních a bio-based plastů v balení potravin
9. Balení potravin v modifikované atmosféře
10. Balicí technika v potravinářství
11. Současný stav a rozvoj obalové techniky, inteligentní obaly
12. Příklady z praxe, diskuse´
13. Příklady z praxe, diskuse