Detail předmětu
Chemie přírodních látek II
FCH-MC_CHPL2Ak. rok: 2025/2026
Předmět Chemie přírodních látek II je zaměřen na minoritní složky lidské potravy. To jsou např. trpké látky, vitaminy, barviva, aromatické, chuťové a vonné látky a látky aditivní. Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi uvedených minoritních složek potravin. Důraz ve výuce tohoto předmětu bude kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené minoritní složky podléhají při zpracování a skladování potravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít podrobné znalosti o základních složkách lidské potravy, tj. o bílkovinách, tucích a sacharidech.
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Cílem kurzu je ukázat studentům přírodní látky jako soubor chemických sloučenin s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.
Studenti získají přehled o důležitých minoritních složkách potravin, zejména o chemických vlastnostech, struktuře a reaktivitě.
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
1. Přehled přírodních látek, voda v biomateriálech
2. Prvkové složení biologických systémů
3. Aminokyseliny a bílkoviny
4. Monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy.
5. Glykosidy v přírodě, struktura, charakterizace.
6. Enzymatické hnědnutí a další chemické změny
7. Vitaminy
8. Vonné látky, trpké látky a aromatické látky
9. Látky prodlužující údržnost, konzervanty
10. Přírodní látky upravující aroma
11. Přírodní látky upravující barvu - tetrapyrroly, flavonoidy, karotenoidy
12. Přírodní fenolické látky, alkaloidy a izoprenoidy
13. Praktická část (senzorické ukázky vonných látek)
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor