Detail předmětu
Analytická chemie potravin II
FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2025/2026
Předmět zahrnuje následující aktuální otázky současné analýzy potravin: Bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně mikrobiální kontaminace, falšování potravin, autenticita potravin, sledovatelnost potravin, příprava vzorku k analýze, aplikace instrumentálních a chemických metod v analýze potravin. Náplní doplňujícího cvičení je práce s platnou legislativou a s technickými normami. Studenti jsou také seznámeny s reálnými problémy vyskytujícími se v laboratoři zabývající se analýzou potravin a jsou seznámeny s principy interpretace a zpracování naměřených dat.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Pro udělení zápočtu je nutné napsat zápočtový test s minimálním počtem bodů =50. Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.
Účast na přednáškách a cvičeních není kontrolována.
Učební cíle
Absolvent kurzu získá širší přehled o problémech spojených s produkcí potravin. Součástí přehledu jsou nově vyvíjené postupy přípravy vzorků a perspektivní metody analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.
Základní literatura
Králová B., Fukal L., Rauch P, Ruml T: Bioanalytické metody, VŠCHT Praha 2001 (CS)
Doporučená literatura
Nollet, Leo M. L., Siddiqi, K. S, Fingerprinting techniques in food authentication and traceability, CRC Press, 2019, ISBN 9781138197671 (EN)
Pico Y.: Food toxicants analysis: Techniques, strategies and development. Elsevier, Amsterdam 2007. (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie a aplikovat tyto znalosti v rámci kontrolní praxe potravinářského průmyslu a inspekce potravin. V rámci předmětu jsou především diskutovány principy a aplikace moderních analytických metod pro ověřování kvality a zdravotní nezávadnosti potravin a zejména metody pro ověřování autenticity potravin a metody sloužící k odhalování falšování potravin.
Náplní doplňujícího cvičení je práce s platnou legislativou a s technickými normami. Studenti jsou také seznámeny s reálnými problémy vyskytujícími se v laboratoři zabývající se analýzou potravin a jsou seznámeny s principy interpretace a zpracování naměřených dat.
1. Úvod do studia
2. Kontrola kvality v analytické laboratoři
3. Přehled analytických metod
4. Příprava vzorku k analýze
5. Zelenina a ovoce
6. Škrobové potraviny
7. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
8. Tuky a oleje
9. Potraviny s vysokým obsahem cukru a soli
10. Nealkoholické nápoje
11. Alkoholické nápoje
12. Kontaminanty v potravinách
13. Izotopová analýza