Detail předmětu
Praktikum z analýzy potravin II
FCH-MC_ACP2_PAk. rok: 2025/2026
V rámci praktických úloh si studenti osvojí práci se základními metodami používanými pro analýzu potravin (alkoholické nápoje, nealkoholické nápoje, tuky, oleje, potraviny s vyšším obsahem cukru, koření, pekařské výrobky) i s pokročilými instrumentálními technikami (LC-MS, ICP-MS/ ICP-OES, gelová elektroforéza aj.)
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Předmět je ukončen klasifikovaným zápočtem. Hodnocen bude zápočtový test (váha 0,5). Hodnocena bude rovněž kvalita odevzdaných protokolů (váha 0,25) a práce studenta během praktika (váha 0,25).
účast na praktiku je povinná.
Učební cíle
Student si absolvováním předmětu propojí teoretické znalosti z předmětu Analytická chemie potravin II. Naučí se využívat moderní analytické metody využitelné pro určování autenticity potravin a kvality potravin. Student posílí své schopnosti v rámci zpracování a prezentování výsledků a týmové práce.
Základní literatura
Doporučená literatura
Suzanne Nielsen S. Food analysis, Springer, 2017. ISBN: 9783319457741 (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova
1. týden:
bezpečnost práce v laboratoři, úvod do předmětu
2. až 12. týden:
praktická výuka: stanovení podílu rajčat v kečupu, analýza koření pomocí LC-MS, (chilli, pepř), stanovení antioxidační aktivity, analýza mléka a mléčných výrobků pomocí průtokové cytometrie, stanovení nezmýdelnitelných látek, stanovení konzervantů v potravinách, stanovení aktivity diastázy v medu, stanovení oxidu siřičitého ve víně, stanovení lepku , stanovení celkového obsahu barevných pigmentů v mase, stanovení dusitanů a soli v mase.
13. týden: konzultace, zpracování výsledků