Detail předmětu
Technologie uchovávání potravin
FCH-BC_TUPAk. rok: 2025/2026
Teoretické a technologické možnosti ochrany proti nežádoucím změnám potravin, fyzikální, chemické a biologické principy, mikrobiální činitele rozkladu potravin a obrana proti nim, charakteristika původců mikrobiálních změn, abióza, anabióza a hemibióza, vylučování mikroorganizmů z prostředí, zábrana kontaminace potravin mikroorganizmy. Technologické postupy ochuzování potravin o mikroorganizmy během pracovního procesu, technologie mikrobiální filtrace a baktofugace. Technologické postupy přímé inaktivace mikroorganizmů - sterilace, sterilace fyzikálními zákroky, termosterilace - sterilace přívodem tepla, odporovým ohřevem, vysokofrekvenčním ohřevem, radiokonzervace krátkovlnným a elektronovým zářením. Technologie uchovávání potravin za použití vysokého tlaku, tlakových pulzů, ultrazvuku, světelného záblesku. Technologie chemosterilace kyslíkem, ionizovaným stříbrem. Technologické postupy ochrany potravin nepřímou inaktivací mikroorganizmů, anabiotické procesy fyzikálně chemickými úpravami potravin. Osmoanabiotické procesy, technologie sušení, evaporační zahušťování, vymrazování vody. Membránové procesy - osmóza, přídavek cukrů a solení. Technologie chladírenství a mrazírenství. Technologie uchování potravin odnímáním kyslíku a úpravou skladovací atmosféry, uzení, okyselování, antibiotika,fytoncidy, alkoholické a mléčné kvašení, "hurdles" technologie.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Získaní teoretických poznatků a paktických postupů v oblasti technologie skladování a zpracovávaní surovin na potravinářské produkty s důrazem na prodloužení doby jejích údržnosti a jejich ochrany proti enviromentálním a mikrobiálním faktorům.
Základní literatura
Kadlec, P.; Melzoch, K.; Voldřich, M.: Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava-Přívoz, 2012, 588 s. ISBN 978-80-7418-145-0. (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_CHTP bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Technologické postupy uchovávání potravin - přehled. Mikrobiální činitele rozkladu potravin a ochrana proti nim.
3. Technologické procesy k vylučování mikroorganismů z prostředí. Bariérové ("hurdless") technologie
4. Termosterilace, sterilace přívodem tepla, odporovým ohřevem, vysokofrekvenčním ohřevem.
5. Faktory ovlivňující průběh termosterilace
6. Technologie konzervace potravin pomocí záření - konzervace ionizujícím zářením.
7. Sterilace s použitím vysokého tlaku, tlakových pulzů, ultrazvuku.
8. Technologie chemosterilace kyslíkem, ionizovaným stříbrem, peroxidem vodíku a diethylesterem kyseliny pyrouhličité .
9. Technologie sušení, evaporační zahušťování a vymrazování vody.
10. Technologie konzervace osmózou a ultrafiltrací + přednáška z praxe (Vinařské závody).
11. Technologie sterilace/konzervace potravin sníženou teplotou, odnímáním kyslíku a úprava složení atmosféry + přednáška z praxe (Posklizňové technologie; Sklady s ULO, Lednice).
12. Technologie konzervace chemickými látkami, uzením, antibiotiky a fytoncidy.
13. Postupy konzervace produkty metabolických pochodů