Detail předmětu
Potravinářské inženýrství
FCH-DCO_PIAk. rok: 2024/2025
Předmět poskytuje teoretické i praktické základy oborů Partikulární systémy, Práškové technologie a Chemické inženýrství aplikované pro oblast výroby potravin.
Charakterizace zpracovávaných materiálů - partikulární systémy, kapaliny a pasty, základní parametry partikulárních systémů a jejich měření. Granulometrie a morfologie částicových složek partikulárních systémů.
Transport a manipulace s partikulárními systémy, kapalinami a pastami. Procesy desintegrace, třídění, separace, homogenizace, segregace, kompaktace, aglomerace, granulace, tabletování, sušení a tepelná expozice zpracovávaných materiálů.
Sypné vlastnosti partikulárních systémů, způsoby měření sypného chování, základy návrhů zásobníků. Dávkování partikulárních látek, kapalin a past.
Povrchové vlastnosti jemnozrnných partikulárních látek, sorpční vlastnosti, transport vlhkosti a rovnovážná vlhkost partikulárních látek, tvorba suspenzí a disperzí. Povrchová úprava partikulárních látek.
Vzorkování partikulárních systémů, kapalin a past.
Problematika plnění obalů, balení potravin, skladování a expedice.
Specifika měření a regulace potravinářských linek a procesů.
Aspekty prašnosti. Bezpečnost práce a hygienické aspekty zpracování potravin.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Výuka formou konzultací zabývajících se nejproblematičtějšími uzly technologických uzlů zpracování potravin v praxi.
Učební cíle
Základní orientace v teorii a praxi používané v současných procesech potravinářských výroby.
Základní literatura
Passos M.L:, Ribeiro J.: Innovation in Food Engineering: New Techniques and Products CRC Press, 2016 (CS)
Zeki Berk, Food Process Engineering and Technology, ISBN: 978-0-12-373660-4, Elsevier Inc, 2009