Detail předmětu
Analýza potravin
FCH-DCO_ANPAk. rok: 2024/2025
Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (sacharidy, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), látek přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými orgány.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Učební cíle
Přehled znalostí z oborů teoretické analytické chemie, biologie, anorganické/organické chemie a biochemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin. Metody na stanovení přírodních součástí potravin a to základních živin, minoritních nutričních složek (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivnch látek. Dále jde o metody stanovení cizorodých látek a kontaminantů, aditiv a endogenních cizorodých látek. Senzorické metody hodnocení potravin.
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
není
Základní literatura
LEES, M.: Food authenticity and traceability, CRC Press, 2003, ISBN: 978-0-8493-1763-7
PICÓ, I.: Food toxicants analysis, Elsevier,The Netherlands,2007, 762pp. ISBN: 978-0-444-52843-8
separátní publikace v odborných časopisech se vzahem k řešenému tématu dizertační práce (CS)
Doporučená literatura