Detail předmětu
Zpracování a valorizace průmyslových odpadů
FCH-MC_ZVPOAk. rok: 2024/2025
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních metod a technologií jejichž vliv na životní prostředí je minimální.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Analytická chemie, chemické inženýrství, biochemie, mikrobiologie
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.
účast na přednáškách je dobrovolná, kontrolovaná výuka není
Učební cíle
Student je schopný analyzovat odpadní materiál s využitím vhodné techniky, orientuje se v legislativě odpadového hospodářství, je schopný navrhnout a řídit technologii pro zpracování nebo valorizaci odpadů z potravinářského průmyslu.
Základní literatura
Kuraš, M.: Odpady a jejich zpracování. Ekomonitor, 2014, ISBN 978-80-86832-80-7 (CS)
Doporučená literatura
Ghosh S.K., Bhattacharya Ch., Satyanarayana S.V., Varadarajan S.: Emerging, Technologies for Waste Valorization and Environmental Protection, Springer, 2020, ISBN 9789811557361 (EN)
Chandrasekaran M.: Valoriozation of food processing by-products, CRC Press, 2013, 978-1-4398-4885-2 (EN)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHMA magisterský navazující
specializace BF , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHBL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program NPCP_CHPL magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinný
- Program NKCP_CHPL magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především na zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních technologií.
1. Úvod do studia
2. Odpady a jejich vlastnosti
3. Analýza odpadů
4. Aplikace poznatků chemického inženýrství v technologii zpracování odpadů
5. Aerobní technologie zpracování odpadů
6. Anaerobní technologie zpracování odpadů
7. Čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu
8. Recyklace a její využití v potravinářském průmyslu
9. Biorafinerie, valorizace odpadů rostlinného původu
10. Biorafinerie, valorizace odpadů živočišného původu
11.-13. Příklady z praxe, diskuse
Elearning