Detail předmětu
Praktikum ze senzorické analýzy
FCH-MC_SEA_PAk. rok: 2024/2025
Blokové praktické cvičení navazuje na teoretické poznatky získané v přednáškách (požadavky na posuzovatele, postup při hodnocení, vhodné podmínky pro hodnocení, použitelné metody ap.). Studenti si budou moci vyzkoušet/ověřit svoje fyzické i psychické předpoklady pro senzorické hodnocení - citlivost svých smyslů (chuti, čichu, zraku, příp. hmatu) pomocí jednoduchých testů, které se v praxi běžně používají pro výběr senzorických posuzovatelů (podle ČSN ISO 3972:2013, ČSN ISO 5496:2009 a ČSN ISO 8586-1:2015). Testy se provádějí na modelových roztocích standardních látek. Součástí praktika bude i komplexní senzorické hodnocení reálných vzorků potravin s využitím různých typů senzorických zkoušek.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
K absolvování předmětu jsou nezbytné teoretické znalosti získané v předmětu Senzorická analýza.
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Podmínkou pro udělení zápočtu je 100% aktivní účast na praktiku, vypracování a odevzdání protokolů v písemné formě a absolvování zápočtového testu na minimálně 70 %.
Učební cíle
Cílem předmětu je seznámit studenty s praktickým provedením senzorického hodnocení potravin, včetně způsobu vyhodnocení a zpracování dat.
Studenti budou připraveni pro získání certifikátu „vybraný posuzovatel“ (dle platných ISO norem), který opravňuje držitele provádět kvalifikované hodnocení v kterékoli senzorické laboratoři.
Základní literatura
Doporučená literatura
Harry T. Lawless: Laboratory Exercises for Sensory Evaluation. Springer-Verlag New York Inc. (2012). 151 pp. ISBN10 1461456827. (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova
Cílem předmětu je seznámit studenty s praktickým provedením senzorického hodnocení potravin, včetně způsobu vyhodnocení a zpracování dat. Cvičení navazuje na teoretické poznatky získané v přednáškách. Testování modelových vzorků a vybraných typů potravin bude provedeno ve formě 3-hodinových bloků zaměřených na následující okruhy:
Týden 1.: Provoz senzorické laboratoře, základy hodnocení, legislativa
Týden 2.–8.: Různé varianty testů s modelovými vzorky:
- identifikace základních chutí, identifikace a popis vůní/pachů
- zjištění prahové citlivosti chuti a čichu
- zkouška na rozpoznání intenzity chuti a vůně
- zkouška na určení chuťové paměti
- zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy, zákalu
Týden 9.–11.: Hodnocení reálných potravin
Aplikace různých metod: senzorické hodnocení piva, vína, cukrovinek, mléčných výrobků aj.
Týden 12.–13.: Prezentace a diskuse výsledků hodnocení, srovnání výstupů různých typů hodnocení