Detail předmětu
Nutraceutika a funkční potraviny
FCH-MC_NFPAk. rok: 2024/2025
Předmět je zaměřen na
- prohloubení znalostí o jednotlivých nutrientech a jejich vztahu ke zdraví
- získání poznatků o biologicky aktivních látkách - tzv. nutraceutika, jejich zdroje a využití v potravinách
- prohloubení znalostí a souvislostí mezi výživou a zdravím - alergie, neinfekční choroby hromadného výskytu (civilizační choroby)
- rozšíření poznatků o různých přístupech ke změně životního stylu: wellness-cesta ke zdraví, racionální způsob stravování, alternativní způsoby stravování
- aktuální vědecké ponatky studia vlivu nutraceutik a funkčních potravin na zdraví
Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik. Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin. Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání. Biologicky aktivní složky rostlin Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika. Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny. Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty. Aminokyseliny a oligopeptidy. Přírodní antioxidanty a vitaminy. Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina. Makro- a mikronutrienty. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob. Nutraceutika a speciální výživa.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zápočet - aktivní účast ve výuce, zpracování a přednesení prezentace na dané téma. Zpracování případové studie (modelový jídelníček zaměřený na některý ze speciálních dietních a stravovacích režimů - př. vegetariáni, makrobiotici, vegani, paleostrava; diabetická dieta, redukční diety apod.)
Zkouška: písemný test – test z celé látky,(50 otázek, hodnocení 0-2 body za otázku)
Ústní část – diskuse nad testovými otázkami + otázky z probíraného učiva.
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Studenti získají znalosti a přehled o biologicky aktivních látkách potravin, rostlinných a živočišných tkání, které mohou být účinně využity k podpoře imunity organismu a prevenci civilizačních nemocí. Náplní přednášek jsou i konkrétní speciální potraviny a nutraceutika a jejich vztah k zásadám zdravé výživy. Náplní cvičení je aktivní účast na kolektivních diskuzích, prezentace na zvolené téma a sestavení modelového jídelníčku pro některou ze specifických skupin obyvatel.
Základní literatura
Sharma Sangita a kolektiv: Klinická výživa a dietologie 2018 (CS)
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Sylabus přednášek - rozsah 2 hod/týdně:
1. Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik
2. Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin
3. Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání
4. Biologicky aktivní složky rostlin
5. Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika
6. Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny
7. Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty
8. Aminokyseliny a oligopeptidy
9. Přírodní antioxidanty a vitaminy
10. Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina
11. Makro- a mikronutrienty
12. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob
13. Nutraceutika a speciální výživa
Náplň cvičení:
Cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova