Detail předmětu
Praktikum z technologie potravin
FCH-MC_TPO_PAk. rok: 2024/2025
Exkurze do vybraných potravinářských podniků. Odzkoušení některých technologických procesů v laboratorních podmínkách včetně stanovení základních kvalitativních parametrů připravených produktů. Prezentace znalostí potravinářských technologií získaných v rámci exkurzí s doplněním z odborné literatury.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Účast na exkurzích, praktických cvičeních, prezentace seminární ptáce. Účast na exkurzích 80 % - v případě neúčasti písemné vypracování dané technologie cca 1 strana a účast na praktických cvičeních 100 %. Vypracováni a odevzdání protokolu k praktickým cvičením písemnou formou (každá úloha = 4 body, ke splnění úlohy minimum 2 body). Prezentace seminární práce k tématu technologie, které si student vybere na základě poznatků z uskutečněných exkurzí.
Účast na exkurzích, praktických cvičeních a odevzdání protokolů. Účast na exkurzích 80 % - v případě neúčasti písemné vypracování dané technologie cca 1 strana a účast na praktických cvičeních 100 %. Součástí je i prezentace seminární práce vypracované na základě poznatků z exkurzí a odborné literatury.
Učební cíle
Studenti budou schopni spojit doposud získané teoretické znalosti s praktickými ukázkami, aby byli lépe připraveni na vypracování diplomové práce a následné uplatnění v praxi.
Základní literatura
Doporučená literatura
Cheung P. C. K.: Handbook of Food Chemistry, Springer-Verlag Berlin and Heidelberg GmbH & Co. KG, 2015 (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, volitelný
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova
Cílem praktika je seznámit studenty v rámci odborných exkurzí s průmyslovými technologiemi výroby vybraných potravin a odzkoušení některých technologických procesů v laboratorních podmínkách včetně stanovení základních kvalitativních parametrů připravených produktů. Studenti získají dovednosti na základě kterých budou schopni spojit doposud získané teoretické znalosti s praktickými poznatky, a budou tak lépe připraveni na vypracování diplomové práce a následné uplatnění v praxi.
Týdenní náplň praktika:
Týden 1.–5.: Exkurze do vybraných potravinářských podniků
1. výroba sladu a piva
2. příprava masných výrobků
3. výroba cukrovinek
4. technologie zpracování obilovin
5. výroba vína
Týden 6.–11.: Praktická realizace některých technologických procesů v laboratorních podmínkách.
6. vaření piva
7. výroba klobás a paštik
8. výroba jogurtu
9. výroba pečiva
10. výroba cukrovinek
11. zpracování ovoce, výroba ovocných šťáv a džemů
Týden 12.–13.: Prezentace znalostí získaných studiem odborného článku v angličtině z oblasti potravinářských technologií.