Detail předmětu
Chemie přírodních látek
FCH-BC_CHPLAk. rok: 2024/2025
Předmět je věnován přehlednému seznámení studentů s dynamicky se rozvíjejícím oborem představujícím chemický základ farmaceutického a biotechnologického průmyslu. Studenti se seznámí ve zkrácené formě s hlavními typy přírodních látek, jako jsou sacharidy, aminokyseliny, enzymy, lipid,y izoprenoidy a další. V obecné části je pozornost věnována především struktuře a stručně i metabolickým drahám vedoucím k produkci hlavních skupin přírodních látek, poté se probírají jednotlivé typy přírodních látek, jejich indikace a funkce v organismu a v patologii. Z hlavních skupin přírodních látek jsou podrobněji diskutovány polyscharidy, enzymy, vitaminy, antibiotika, alkaloidy, terpenoidy a fenolické látky.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Učební cíle
Studenti se seznámí ve zkrácené formě s hlavními typy přírodních látek vyráběných biotechnologicky (antibiotika, alkaloidy apod.) i s přírodními látkami, které jsou izolovány z přírody (polysacharidy, lipidy) nebo připravovány rekombinantními technologiemi (proteiny, enzymy). V obecné části je pozornost věnována především struktuře jednotlivých skupin přírodních látek, přehledně pak metabolickým drahám vedoucím k produkci hlavních skupin přírodních látek, poté se probírají jednotlivé typy přírodních látek , jejich indikace a funkce v organismu a v patologii.
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zkouška bude probíhat písemnou formou, celkem 10 otázek po 10 bodech. Limit pro úspěšné splnění zkoušky je 50 bodů (50 %). Při hraničním hodnocení může vyučující přistoupit k ústnímu přezkoušení. Celkové hodnocení odpovídá systému ECTS.
Přednášky nejsou povinné, ale doporučují se.
Doporučená literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BPCP_CHTP bakalářský
specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BPCP_CHMA bakalářský 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
1. Definice přírodních látek a produktů . Přehled hlavních skupin biotechnologicky významných přírodních látek. Souvislost mezi strukturou a metabolickou produkcí.
2. Přehled hlavních metabolických drah primárního i sekundárního metabolismu. Principy účinku biologicky aktivních látek, cíle biologické aktivity na molekulární, buněčné a orgánové úrovni.
3. Biotechnologická produkce primárních a sekundárních metabolitů. Vývoj biologického činitele procesu - fyziologická adaptace, genová modifikace, transformace vyšších organismů
4. Polysacharidy: vláknina, gumy, slizy, pektiny. Deriváty cukrů. Rostliny a mikroorganismy produkující polysacharidy s významným biologickým účinkem.
5. Specificky aktivní proteiny a enzymy. Biotechnologická produkce enzymů, využití enzymů v biotechnologiích. Lektiny, intensivně sladké proteiny. Přírodní látky odvozené od aminokyselin.
6. Antibiotika - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy. Současný stav produkce ve světě, výzkum a vývoj
7. Mastné kyseliny, lipidy, další biopolymery.
8. Cytostatika a kancerostatika - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy
9. Alkaloidy. Obecné vlastnosti, taxonomický výskyt, protoalkaloidy. Produkční organismy, technologie. Drogy a jejich účinky, legislativa.
10. Vitaminy - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy
11. Fenolické látky. Obecné vlastnosti. Flavonoidy a lignany. .
12. Terpenoidy. Monoterpeny a esenciální oleje. Toxické diterpeny. Triterpenoidy, steroidy a karotenoidy.
13. Základy práce s rostlinnými a živočišnými buněčnými a tkáňovými kulturami.
Elearning