Detail předmětu
Chemie potravin a přírodních látek I
FCH-BC_CHP1Ak. rok: 2024/2025
Předmět Chemie potravin a přírodních látek I je orientován na základní složky přírodních látek, kterými jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi přírodních látek. Dále s potravinářskými surovinami, které jsou nejbohatšími zdroji těchto složek. Maximální důraz ve výuce tohoto předmětu bude kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené složky podléhají při technologických procesech zpracování a skladování.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Studenti získají přehled o základních složkáchpotravin a přírodních látek - bílkovinách, tucích a sacharidech, z hlediska jejich chemických vlastností, struktury a reaktivity.
Základní literatura
Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I a II, Ossis, Tábor 2009. (CS)
Doporučená literatura
Zeece M.: Introduction to the Chemistry of Food, Elsevier Science Publishing Co Inc, 2020 (EN)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BPCP_CHTP bakalářský
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
1. Aminokyseliny
2. Peptidy a bílkoviny obecně
3. Bílkoviny masa a mléka
4. Přehled reakcí bílkovin
5. Mastné kyseliny
6. Homolipidy
7. Heterolipidy
8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy
9. Přehled reakcí lipidů
10. Monosacharidy
11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy
12. Polysacharidy obecně
13. Polysacharidy rostlin
14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů
15. Přehled reakcí sacharidů
Elearning