Detail předmětu
Biotechnologie I
FCH-BC_BIT1Ak. rok: 2024/2025
Cílem předmětu Biotechnologie I je seznámit posluchače se základními principy biotechnologií, jejich jednotkovými operaci a zařízením. Biotechnologie I obsahuje především základní potravinářské biotechnologie – pivovarství, sladařství, výrobu pekařského droždí a jiné mikrobiální biomasy, vinařství, fermentační výrobu ethanolu a alkoholických nápojů
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zápočet - povinná účast na cvičení, průběžné testy
Zkouška - písemný test + ústní zkouška
Učební cíle
Získané znalosti jsou východiskem pro optimalizaci, měření a řízení bioprocesu. Seminář navazuje na přednášky z předmětu ve směru integrace poznatků z mikrobiologie, biochemie, chemického a biochemického inženýrství.
Základní literatura
Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BPCP_CHTP bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Logika biotechnologických procesů, up-stream processing, sterilizace zařízení, základní kultivační schémata, kinetika mikrobiálních procesů a její praktické důsledky, down-stream processing.
3. Bioreaktory a další zařízení používané v biotechnologiích.
4. Měření a regulace biotechnologických procesů.
5. Výroba a druhy sladu.
6. Výroba piva.
7. Výroba alkoholů a lihovin.
8. Výroba vína.
9. Výroba kyseliny octové.
10. Výroba kyseliny mléčné.
11. Výroba pekařského droždí a krmné biomasy.
V rámci přednášek bude zařazena 1 přednáška odborníka z praxe.
Elearning