Detail předmětu
Biochemistry I
FCH-BA_BCH1Ak. rok: 2024/2025
Složení živé hmoty, základní charakteristiky. Aminokyseliny, struktura a vlastnosti, peptidy, bílkoviny. Metody izolace a charakterizace bílkovin. Prostorová struktura biopolymerů. Klasifikace a funkce bílkovin. Sacharidy, glykoproteiny. Lipidy. Izoprenoidy. Biomembrány, membránový transport. Základy enzymologie. Enzymová kinetika. Mechanismy enzymové katalýzy. Regulace enzymové aktivity. Metabolismus základních typů živin - sacharidů, mastných kyselin, aminíokyselin. Biologické oxidace. Nukleové kyseliny. Aplikovaná biochemie.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Nabízen zahraničním studentům
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Podmínky absolvování zkoušky:
a) absolvování cvičení – 6 dílčích testů; každý na minimálně 65 %. Bez absolvování cvičení nelze jít ke zkoušce;
b) zkouška je ústní – student si vytáhne trojici otázek pokrývající celý rozsah učiva (otázky k dispozici v systému Moodle); prokáže přehled v chemické i metabolické části a logické propojení znalostí.
Účast na přednášce je doporučená, účast na cvičení je povinná.
Učební cíle
Po absolvování předmětu student získá základní přehled o sloožení živé hmoty a naučí se charakterizovat strukturu, vlastnosti a funkce základních skupin biomolekul: aminokyselin a bílkovin, jednoduchých a složených sacharidů, lipidů a nukleových kyselin. V rámci předmětu student dále získá základní znalost struktura a funkce biomembrán a typů membránového transportu. Dále bude ovládat základy enzymové katalýzy, kinetiky a mechanismy regulace enzymové aktivity. V rámci předmětu získá student základní přehled o metodách izolace a charakterizace biopolymerů a rovněž základní přehled aplikované biochemie včetně enzymového a genového inženýrství. Student se dále obeznámí se základními drahami v rámci intermediárního metabolismu živin.
Základní literatura
Doporučená literatura
Berg, Tymoczko, Stryer: Biochemistry. W.H.Freeman, 2002. (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 2 ročník, letní semestr, povinný
specializace PCH , 2 ročník, letní semestr, povinný
specializace BT , 2 ročník, letní semestr, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 2 ročník, letní semestr, povinný
specializace BT , 2 ročník, letní semestr, povinný
specializace CHPL , 2 ročník, letní semestr, povinný - Program BKCP_AAEFCH bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinný
- Program BKCP_CHCHTE bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinný
- Program BKCP_CHTM bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_AAEFCH bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinný
- Program BPCP_CHCHTE bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinný
- Program BPCP_CHMA bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinný
- Program BPCP_CHTM bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
specializace CHPL , 2 ročník, letní semestr, povinný
specializace PCH , 2 ročník, letní semestr, povinný
specializace BT , 2 ročník, letní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
specializace CHPL , 2 ročník, letní semestr, povinný
specializace PCH , 2 ročník, letní semestr, povinný
specializace BT , 2 ročník, letní semestr, povinný - Program NPAP_ENVI magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinný
- Program BPCP_MPMU bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinný
- Program BPCP_CHTN bakalářský 2 ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Osnova:
1. Látkové složení živé hmoty. Struktura buňky. Organizace biologických systémů.
2. Aminokyseliny. Peptidická vazba. Bílkoviny – struktura a stabilita, denaturace.
3. Metody izolace, purifikace a charakterizace biopolymerů.
4. Metody ke zjišťování struktury biomolekul a jejich změn.
5. Sacharidy – monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy, složené sacharidy.
6. Lipidy – struktura a klasifikace. Jednoduché a složené lipidy. Izoprenoidy.
7. Biomembrány – struktura a funkce. Membránový transport.
8. Enzymy a biokatalýza. Substrátová specifita. Koenzymy. Regulace enzymové aktivity. Stručné názvosloví enzymů.
9. Enzymová kinetika. Rovnice Michaelise a Mentenové. Inhibice. Analýza kinetických dat. Reakce se dvěma substráty.
10. Bioenergetika, makroergické sloučeniny, metabolismus základních typů živin – centrální dráhy.
11. Metaboplismus sacharidů, lipidů, aminokyselin.
12. Biologické oxidace, – dýchací řetězec, fotosyntéza. Energetické spřažení.
13. Nukleové kyseliny – typy, struktura DNA a RNA. Funkce v organismu, genetický kód. Replikace, transkripce, translace.