Detail předmětu
Moderní postupy valorizace potravinářských odpadů
FCH-DCO_MPVAk. rok: 2023/2024
Studenti budou seznámeni s jednotlivými technologiemi zpracování, využití, recyklace, zneškodňování a minimalizace vzniku odpadů v zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších přidružených průmyslových odvětvích. Důraz bude kladen na procesy biologické úpravy odpadů, možnosti hydrotermínlá úpravy, hydrolýzy a detoxifikace odpadních surovin. V rámci předmětu budou studenti informováni i o právních normách zabývajících se nakládáním s odpady a o metodách analýzy odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu.
Jazyk výuky
čeština
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
kolokvium
není
není
Učební cíle
Cílem tohoto předmětu je seznámení studentů s jednotlivými technologiemi zpracování, využití, recyklace, zneškodňování a minimalizace vzniku odpadů v zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších přidružených průmyslových odvětvích. Důraz bude kladen na procesy úpravy odpadů a možnosti valorizace odpadních surovin využitím v biotechnologiích a dalších typech aplikací.
Rozšíření poznatků z moderních metod a postupů valorizace potravinářských odpadů.
Rozšíření poznatků z moderních metod a postupů valorizace potravinářských odpadů.
Základní literatura
Kizlink J.: Nakládání s odpady. Fakulta chemická VUT, Brno 2007. (CS)
Doporučená literatura
Brožek F., Urban R., Zemánek Z.: Recyklace. Moravia Tisk, Vyškov 2003. (CS)
Elearning
eLearning: aktuální otevřený kurz
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Elearning
eLearning: aktuální otevřený kurz