Detail předmětu
Základy výživy
FCH-BC_ZVAk. rok: 2023/2024
Cilem kurzu je seznamit posluchače se základy fyziologie výživy, se základními složkami výživy a jejich úlohou v organismu a metabolismem. Studenti budou seznámeni s různými způsoby výživy (vegetariáni, nemocní,sportovci, děti,...), výživovými doplňky, funkčními potravinami. Kurz rozšiřuje a aplikuje základní poznatky získané v biochemii na vybrané fyziologické aspekty výživy (specializace, regulace).
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Naplň kurzu přispěje k rozšiřeni a komplexnímu pohledu posluchačů na potravinářskou problematiku.
Základní literatura
Sharma Sangita a kolektiv: Klinická výživa a dietologie 2018 (CS)
Doporučená literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Žlázy spjaté s trávící soustavou (játra, pankreas). Detoxikační mechanismy. Vylučování látek z těla (ledviny).
3. Esenciální faktory výživy - metabolismus bílkovin.
4. Metabolismus sacharidů.
5. Metabolismus lipidů. Vzájemné vztahy v intermediálním metabolismu.
6. Voda, minerální látky, stopové prvky.
7. Vitaminy.
8. Látková a energetická bilance.
9. Řízení a regulace přijmu potravy, adaptace.
10. Potravinové skupiny, výživové dávky, výživa specifických skupin populace. Dietoterapie.
11. Vybrané hygienické aspekty výživy. Alergie z potravin. Potravinové doplňky.
12. Alternativní způsoby výživy
13. Nové zdroje poravin.
Elearning