Detail předmětu
Food Analysis
FCH-BA_ACP1Ak. rok: 2022/2023
Analytical methods in the control of food-processing industry. Methods of determination of natural components of foodstuffs. Essential nutrients (saccharides, nitrogen matters - proteins, lipides), minor nutritive components (vitamines, biogenic elements) and sensory and biological active substances (acids, natural dyes, flavoury compounds, tannins et al.). Methods of determination of extraneous substances (contaminants), substances adding to the foodstuffs (additives) and endogenic extraneous substances. Methods of foodstuffs sensory evaluation based on the evaluation of their organoleptic properties by sense organs.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Nabízen zahraničním studentům
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Sampling in food analysis,
3. Water,
4. Elemental analysis,
5. Amino acids, proteins,
6. Lipids,
7. Carbohydrates,
8. Vitamines,
9. Flavouring and colouring substances,
10. Food aditives,
11. Primary contamminants
12. Secondary contaminants
13. Analysis based on the utilisation of human senses.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Multon J.- L.: Analysis of food constituents. J. Wiley, New York 1997 (EN)
Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed., ITP, New York 1994 (EN)
Príbela A.: Analýza potravín., STU, Bratislava 1991 (CS)
Doporučená literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program NPAP_ENVI magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Elearning