Detail předmětu
Potravinářská mikrobiologie
FCH-DCO_PMAk. rok: 2022/2023
Studenti budou na pokročilé úrovni seznámeni s taxonomie mikroorganismů, morfologií a fyziologií buněk mikroorganismů, metabolickými strategiemi průmyslových mikroorganismů, regulací metabolismu průmyslově významných mikroorganismů, mikrobální kinetikou růstu a množení mikroorganismů, stresovou odpovědí mikroorganismů, adaptačními strategiemi mikroorganismů a extremofilními mikroorganismy, účelovým chování mikrobiálních buněk (quorum sensing, tvorba biofilmu, řízená mutageneze) a také pokročilými metodami analýzy mikrobiálních buněk (např. koncept single cell analysis).
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Morphologie a fyziologie mikrobiálních buněk
3. Metabolické strategie průmyslových mikroorganismů spojené se stacionární růstovou fází
4. Regulace metabolismu průmyslově významných mikroorganismů
5. Růst a množení mikroorganismů, mikrobiální kinetika
6. Stresová odpověď mikroorganismů
7. Adaptační strategie mikroorganismů, extremofilní mikroorganismy
8. Účelové chování mikrobiálních buněk (quorum sensing, tvorba biofilmu, řízená mutageneze)
9. Pokročilé metody analýzy mikrobiálních buněk (single cell analysis)
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Food microbiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , Food mikrobiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , (EN)
Taxonomie prokaryot, Ivo Sedláček. Publisher, Masarykova univerzita, 2007. ISBN, 8021042079, 9788021042070. Length, 270 pages. (CS)
Doporučená literatura
Dworkin M.D.: The Prokaryotes, 3rd Edition,Springer, New York, 2006 (EN)
Neměc M.: Základy obecné mikrobiologie, Masarykova univerzita v Brně, 2015 (CS)