Detail předmětu
Moderní postupy valorizace potravinářských odpadů
FCH-DCO_MPVAk. rok: 2022/2023
Studenti budou seznámeni s jednotlivými technologiemi zpracování, využití, recyklace, zneškodňování a minimalizace vzniku odpadů v zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších přidružených průmyslových odvětvích. Důraz bude kladen na procesy biologické úpravy odpadů, možnosti hydrotermínlá úpravy, hydrolýzy a detoxifikace odpadních surovin. V rámci předmětu budou studenti informováni i o právních normách zabývajících se nakládáním s odpady a o metodách analýzy odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
1. Přehled odpadů ze zemědělsko-potravinářského komplexu, možnosti jejich využití.
2. Odpady z masného průmyslu a průmyslu tuků a jejich možné využití.
3. Odpady z mlékárenství a výroby sýrů, možnosti využití syrovátky.
4. Odpady z mlýnského, škrobárenského, cukrovarnického, drožďárenského a konzervárenského průmyslu.
5. Odpady z lihovarnictví, výroby sladu, piva a vína a jejich možné využití.
6. Lignocelulózové odpady a jejich zpracování, termickám chemická a enzymová úprava a využití hydrolyzátů.
7. Problematika obalů, recyklace, biodegradabilita, inteligentní obaly.
8. Odpadní vody, procesy čištění a využití odpadních kalů.
9. Komplexní využití biomasy, koncept biorafinerie.
10. Přehled biotechnologických procesů valorizace různých odpadů.
11. Legislativa nakládání s odpady, odpadové hospodářství.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura