Detail předmětu
Potravinářská legislativa
FCH-MCO_POLAk. rok: 2022/2023
Základní obecné pojmy práva ve vztahu k potravinářství. Vymezení legislativních pojmů, jakostních znaků potravin a platných zákonů o potravinách, opatření pro ochranu spotřebitele, ISO normy, analýza rizik. Systém kritických bodů (HACCP), kodexové výbory pro potraviny, Codex Alimentarius, doporučení FAO a WHO. Značení potravin a přídavných látek, institucionální opatření pro dovoz potravin, harmonizace potravinářské legislativy s normami EU a schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR. Studenti budou seznámeni s posuzováním kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele. Bude jim vysvětlena úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
1. Právo obecně - Právo versus norma
2. Národní potravinářská legislativa
3. Principy legislativy EU
4. Potravinové právo EU
5. Zákon o potravinách
6. Zajištění bezpečnosti potravin
7. Označování potravin
8. Všeobecné zásady
9. Výrobky pro styk s potravinami
10. Úřední kontrola potravin
11. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin
12. Přehled rizikových látek
13. Limity rizikových látek platné v EU a ČR
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Dostálová J., Kadlec P. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, KEY Publishing s.r.o., 2014 (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor