Detail předmětu
Nutraceutika a funkční potraviny
FCH-MCO_NFPAk. rok: 2022/2023
Kurz si klade za cíl rozšířit vědomosti studentů o biologicky aktivní složky potravin, rostlinných a živočišných tkání využitelných v prevenci chorob a zlepšení kvality výživy. Otevírá pro studenty i skrytá nebezpečí plynoucí z možných interakcí nutraceutik s ostatními složkami potravin a léčiv. Přednáška přináší i informace o přípravcích, které jsou využívány pro speciální výživu při sportu, k podpoře imunity, činnosti mozku a další.
Předmět je zaměřen na
- prohloubení znalostí o jednotlivých nutrientech a jejich vztahu ke zdraví
- získání poznatků o biologicky aktivních látkách - tzv. nutraceutika, jejich zdroje a využití v potravinách
- prohloubení znalostí a souvislostí mezi výživou a zdravím - alergie, neinfekční choroby hromadného výskytu (civilizační choroby)
- rozšíření poznatků o různých přístupech ke změně životního stylu: wellness-cesta ke zdraví, racionální způsob stravování, alternativní způsoby stravování
- aktuální vědecké ponatky studia vlivu nutraceutik a funkčních potravin na zdraví
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2.Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin
3.Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání
4.Biologicky aktivní složky rostlin
5.Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika
6.Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny
7.Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty
8.Aminokyseliny a oligopeptidy
9.Přírodní antioxidanty a vitaminy
10.Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina
11.Makro- a mikronutrienty
12. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob
13.Nutraceutika a speciální výživa
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Sharma Sangita a kolektiv: Klinická výživa a dietologie 2018 (CS)
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech