Detail předmětu
Balení produktů denní spotřeby
FCH-MC_BPDSAk. rok: 2022/2023
Důvody balení produktů, technologické, hygienické a spotřebitelské požadavky na obal, základní obalové materiály - dřevo, tkaniny, papír, sklo, kovy, přírodní, syntetické a modifikované polymery, kombinované obaly - vlastnosti, výroba a jejích aplikace pro balení produktů denní spotřeby, obecná klasifikace, legislativní, bariérové a technologické požadavky, migrace komponentů obalů, principy a postupy aktivního balení, ekologické aspekty balení potravin, ekobilance a recyklace.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Absolvování předmětu umožňuje studentům zvládnout postupy a techniky balení produktů denní spotřeby, porozumět platné legislativě, bariérovým vlastnostem obalů a procesům migrace látek do potravin přes obal. Přednášky se zaměřují na: Důvody balení produktů, technologické, hygienické a spotřebitelské požadavky na obal, základní obalové materiály - dřevo, tkaniny, papír, sklo, kovy, přírodní, syntetické a modifikované polymery, kombinované obaly - vlastnosti, výroba a jejích aplikace pro balení produktů denní spotřeby, obecná klasifikace, legislativní, bariérové a technologické požadavky, migrace komponentů obalů, principy a postupy aktivního balení, ekologické aspekty balení potravin, ekobilance a recyklace.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Výuka bude probíhat dle následujícího týdenního přehledu:
1. úvod do problematiky balení produktů denní spotřeby
2. požadavky na obaly - výrobce, prodejce, spotřebitel
3. obaly ze dřeva a z papíru
4. obaly ze skla
5. obaly z kovu
6. obaly z plastů
7. obaly z bioplastů, bio-based obaly
8. ochranná funkce obalu
9. migrace látek z obalů
10. ekologické aspekty balení
11. balicí stroje
12. praktická část (exkurze)
13. praktická část (exkurze)
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Dobiáš J., Votavová L., Vápenka L.: Balení potravin, VSCHT, 2019. ISBN:978-80-7592-052-2 (CS)
Kačeňák I.: Balenie Tovaru. Sprint dva, Bratislava 2011. (CS)
Doporučená literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Elearning