Detail předmětu
Senzorická analýza potravin
FCH-BC_SAPAk. rok: 2022/2023
Studenti si osvojí základní principy senzorického hodnocení potravin, požadavky na praktické provedení senzorického hodnocení vč. možnosti aplikace a využití senzorického hodnocení v potravinářské praxi.
Hlavní důraz bude kladen na aktivní přístup studenta a schopnost aplikovat získané poznatky v potravinářské praxi. Předmět je doporučen pro studenty, kteří nehodlají pokračovat ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti získají základní znalosti o moderním vědeckém oboru senzorická analýza; budou schopni připravit a provádět jednoduchá hodnocení různých typů potravin.
Prerekvizity
Technologie potravin - stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.
Korekvizity
Předmět je určen pro studenty, kteří nepokračují ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou přednášek - 2 vyučovací hodiny týdně. Studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
Podmínky pro udělení klasifikovaného zápočtu:
a) písemná část – vypracování stručné rešerše a návrh senzorického hodnocení konkrétní vybrané komodity v rozsahu cca 5-10 normostran textu.
b) ústní část – diskuse k dané problematice, aktivní znalosti a přehled studenta
Osnovy výuky
1. Úvod do problematiky, pojem "senzorická analýza", historie, legislativa
2. Požadavky na senzorické hodnocení - člověk jako hodnotitel/posuzovatel, vybavení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorků, postup při hodnocení vzorku
3. Přehled základních metod senzorické analýzy (rozlišovací zkoušky, deskriptivní zkoušky)
4. Senzorická kvalita, organoleptické vlastnosti a jejich hodnocení - vzhled, barva, vůně, chuť (flavour), textura
5. Vybrané typy potravin, praktické aplikace.
Učební cíle
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy senzorického hodnocení potravin.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách není povinná.
Základní literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Elearning