Detail předmětu
Analytická chemie potravin a přírodních látek I
FCH-BC_ACP1Ak. rok: 2022/2023
Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (sacharidy, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, nukleové kyseliny, fenolické látky a jiné). Metody stanovení cizorodých a aditivních látek v potravinách.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Voda, elementární analýza.
3. Sacharidy.
4. Lipidy, terpeny, steroidy.
5. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny.
6. Nukleové kyseliny.
7. Vitamíny.
8. Fenolické látky, polyfenoly.
9. Senzoricky významné látky.
10. Aditivní látky.
11. Cizorodé látky.
V rámci přednášek bude zařazena 1 přednáška odborníka z praxe.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Nielsen S.: Food Analysis (CS)
Otles S.: Handbook of food analysis instruments (CS)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Elearning