Detail předmětu
Technologie úpravy vody
FCH-MCO_TUVAk. rok: 2021/2022
Vlastnosti přírodních vod ve vztahu k úpravě pitné vody, standardy kvality pitné vody, klasifikace procesů úpravy vody, disperzní soustavy a jejich stabilita, koagulace a agregace při úpravě vody, stanovení optimální dávky koagulantu, kinetika koagulace, separace suspenzí, koagulace, míchání, sedimentace, flotace, filtrace, sorpce, membránové procesy, odželezování, odmanganování, kalové hospodářství úpraven vody, oxidace organických a anorganických látek ve vodě, dezinfekce pitné vody, chlorace a dechlorace, ozonizace, oxid chloričitý, působení UV záření, biologické metody, koroze a ochrana proti korozi v distribuční síti, ztvrzování a změkčování vody, odkyselování, zušlechťování pitné vody, kontrola a řízení technologických procesů úpraven vody.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Výsledky učení předmětu
Absolvováním předmětu student získá nové znalosti, vědomosti a poznatky v následujících oblastech:
1. Studenti budou schopni aplikovat teoretické znalosti z jiných předmětů do praktické oblasti technologie úpravy vody;
2. Studenti získají znalosti využití chemických, fyzikálně-chemických, fyzikálních a biologických procesů málo koncentrovaných vodných roztoků pro separační procesy při úpravě pitné vody;
3. Studenti získají znalosti a poznatky která jsou nezbytné pro porozumění základním procesům, které v přírodních vodách probíhají a jejich využití (destabilizace suspenzí, koagulace, oxidace, redukce, sorpce, atp.);
4. Studenti získají znalosti, jež jsou předpokladem potřebným pro uplatnění jak ve vědecké, tak v technické praxi;
5. Studenti se budou orientovat v problematice vzájemného působení různých složek vodního prostředí, v problematice koloběhu vody v přírodě a jednotlivých cyklech použití vody v lidské činnosti.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2) Požadavky na jakost pitné vody, Vyhláška MZ ČR č. 252/2004 Sb.
3) Disperzní soustavy a jejich stabilita.
4) Koagulace a agregace při úpravě vody, kinetika koagulace.
5) Stanovení optimální dávky koagulantu.
6) Význam míchání pro tvorbu separovatelných agregátů.
7) Separace suspenzí (1. separační stupeň - usazování), povrchové zatížení.
8) Separace suspenzí (1. separační stupeň - čiřiče).
9) Separace suspenzí filtrací, filtrační materiály, teorie filtrace.
10) Separace suspenzí filtrací, druhy filtrace a typy filtrů.
11) Délka filtračního cyklu a kalová kapacita.
12) Praní filtrů a zafiltrování.
13) Flotace.
14) Membránové procesy při úpravě vody.
15) Odželezňování a odmanganování vody.
16) Kalové hospodářství úpraven vody.
17) Desinfekce vody chlorací, vedlejší produkty chlorace.
18) Další způsoby desinfekce vody (vyjma chlorace).
19) Oxidace organických látek přítomných ve vodě.
20) Aerace vody a její význam pro úpravu vody.
21) Odstraňování organických látek adsorpcí.
22) Biologické metody úpravy vody. Odstraňování amoniaku a dusičnanů.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTOZP magisterský navazující
obor NPCO_CHTOZP , 1 ročník, zimní semestr, povinný
- Program NKCP_CHTOZP magisterský navazující
obor NKCO_CHTOZP , 1 ročník, zimní semestr, povinný