Detail předmětu
Praktikum ze senzorické analýzy
FCH-MC_SEA_PAk. rok: 2021/2022
Blokové praktické cvičení navazuje na teoretické poznatky získané v přednáškách (požadavky na posuzovatele, postup při hodnocení, vhodné podmínky pro hodnocení, použitelné metody ap.). Studenti si budou moci vyzkoušet/ověřit svoje fyzické i psychické předpoklady pro senzorické hodnocení - citlivost svých smyslů (chuti, čichu, zraku, příp. hmatu) pomocí jednoduchých testů, které se v praxi běžně používají pro výběr senzorických posuzovatelů (podle ČSN ISO 3972:2013, ČSN ISO 5496:2009 a ČSN ISO 8586-1:2015). Testy se provádějí na modelových roztocích standardních látek. Hodnoceny budou modelové vzorky pro stanovení citlivosti na základní chuti, hodnocení barevné intenzity, dále modelové vzorky vůní. Součástí praktika bude i komplexní senzorické hodnocení reálných vzorků s využitím různých typů senzorických zkoušek.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Jako „vedoucí panelu“ budou schopni připravit, organizovat, provádět a vyhodnocovat jednoduchá senzorická hodnocení.
Prerekvizity
Korekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Týden 1:
Provoz senzorické laboratoře, základy hodnocení, legislativa
Týden 2 - 8:
Různé varianty testů:
- Identifikace základních chutí, identifikace a popis vůní/pachů
- Zjištění prahové citlivosti chuti a čichu
- Zkouška na rozpoznání intenzity chuti a vůně
- Zkouška na určení chuťové paměti
- Zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy, zákalu
Týden 9 - 11: Hodnocení reálných potravin
Aplikace různých metod:
- Senzorické hodnocení piva, vína, cukrovinek, mléčných výrobků aj.
- Senzorické hodnocení mýdel, šampónů, krémů aj.
Týden 12 - 13:
Prezentace a diskuse výsledků hodnocení, srovnání výstupů různých typů hodnocení
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Harry T. Lawless: Laboratory Exercises for Sensory Evaluation. Springer-Verlag New York Inc. (2012). 151 pp. ISBN10 1461456827. (EN)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program NPCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Elearning