Detail předmětu
Senzorická analýza
FCH-MC_SEAAk. rok: 2021/2022
Hlavní náplní předmětu je problematika senzorického hodnocení, tedy hodnocení pomocí lidských smyslů. Nejprve budou studenti seznámeni s teoretickými základy fyziologie a psychologie procesu smyslového vnímání a s funkcí jednotlivých lidských smyslových orgánů. V druhé části bude podrobně probráno praktické provedení senzorického hodnocení: požadavky na hodnotitele, postup při hodnocení, vhodné podmínky pro hodnocení, použitelné metody ap. Na závěr budou probrány možnosti aplikace na různé typy produktů a využití senzorického hodnocení v praxi.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Korekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Studenti budou seznámeni s teoretickými základy fungování lidské smyslové soustavy; ve druhé části bude podrobně probráno praktické provedení senzorického hodnocení: požadavky na hodnotitele, postup při hodnocení, vhodné podmínky pro hodnocení, použitelné metody ap.
Týden 1:
Úvod do problematiky, pojem "senzorická analýza", historie, legislativa
Týden 2 – 4:
Lidské smysly – nervová soustava, proces smyslového vnímání, anatomie jednotlivých smyslových orgánů (zrak, sluch, čich, chuť, hmatové smysly)
Týden 5 - 7:
Požadavky na senzorické hodnocení - člověk jako hodnotitel/posuzovatel, vybavení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorků, postup při hodnocení vzorku
Týden 8 - 10:
Přehled metod senzorické analýzy (rozlišovací zkoušky, deskriptivní zkoušky, hédonické testy); statistické zpracování výsledků senzorické analýzy
Týden 11 – 12:
Senzorická kvalita, organoleptické vlastnosti a jejich hodnocení - vzhled, barva, vůně, chuť (flavour), textura
Týden 13:
Vybrané typy potravin, kosmetických aj. produktů, praktické aplikace.
Učební cíle
Cílem předmětu je seznámit studenty s komplexní problematikou vědeckého oboru senzorická analýza.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Lawless, H.T., Heymann, H. Sensory evaluation of food: principles and practices. 2nd ed. Springer-Verlag New York Inc. (2010). 596 pp. ISBN 0-8342-1752-X. (EN)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 1 ročník, letní semestr, povinný
- Program NKCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 1 ročník, letní semestr, povinný
- Program NPCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Elearning