Detail předmětu
Týmový semestrální projekt -S3
FCH-MC_TSP_PAk. rok: 2021/2022
Obsahem praktického předmětu je teoretická i praktická výuka způsobu práce v odborném týmu v rámci týmového řešení konkrétního problému z oblasti chemie přírodních látek v širším kontextu. Na základě zaměření laboratoří ÚCHPBT i FCH budou navržena témata, k jejichž řešení se studenti přihlásí podle zájmu o konkrétní problematiku a vytvoří malé týmy. Na základě získaných poznatků z oblasti týmové práce a řízení lidských zdrojů si studenti rozdělí role a v rámci týmu budou řešit zadaný problém. Zpracují záměr, metodiku, stanoví si cíle a realizují experimentální blok. Vypracují souhrnnou závěrečnou zprávu, která bude podrobena oponentuře a jejíž výstupy studenti představí v rámci prezentace průběhu řešení a výstupů projektu. Předmět je přípravou na následující řešení individuálních projektů v rámci diplomových prací, kdy se studenti musí zařadit do existujících výzkumných týmů a plnit přidělenou roli.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
1.týden: Úvod do výuky, projektové řízení, týmová práce. Rozdělení studentů do týmů (po 4-5 členech), výběr témat a supervizorů.
Témata:
Technologické zpracování a charakterizace složení vybraných typů mikrobiální biomasy.
Vliv surovin a vybraných technologických postupů na kvalitu kvasného produktu.
Vliv stresových faktorů na fermentační produkci zásobních polymerů u bakterií.
Technologická úprava biomasy a stanovení beta-glukanů u kvasinek rodu Saccharomyces.
Využití autotrofních organismů k produkci mikrobiálních metabolitů.
Technologická příprava a analýza složení biomasy zelených řas rodu Chlorella .
Změny obsahu kofeinu v různých typech bylinných čajů podle technologie zpracování.
Analýza obsahu antioxidantů a imunologicky aktivních látek typu glukanů v rostlinných materiálech
Enkapsulace aktivních složek pro využití v přípravcích pro dětskou výživu
Téma z praxe 1: Vývoj kombinovaných preparátů s obsahem prebiotik a probiotik (Pharmacutical Biotechnology, s.r.o.).
Téma z praxe 2: Optimalizace produkce vitaminů a provitaminů u karotenogenních kvasinek (Algae Pharm, s.r.o)
2.-9. týden: Zpracování projektového zadání - teoretický i praktický blok; kontrolní dny v jednotlivých týmech.
10.-13. týden: Prezentace výsledků jednotlivých týmů (1 seminář = 3 týmy), diskuse, oponentura závěrečné zprávy.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Doporučená literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program NKCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace BCH , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program NPCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor
Elearning