Detail předmětu
Mikrobiology in Food Industry
FCH-DAO_PMAk. rok: 2021/2022
Students will be familiarized with taxonomy of microorganisms, morphology and physiology of microbial cells, metabolic strategies of industrially relevant microorganisms, regulation of metabolism of industrial microorganisms, microbial kinetics, microbial stress response, adaptation strategies of microorganisms, physiology and metabolism of extremophiles, purpose oriented behavior of microorganisms (quorum sensing, biofilm formation, mutagenesis) and also advanced techniques for analysis of microbial cells (such as single cell analysis).
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Morhology and physiology of microbial cells
3. Metabolic strategies of industrialy relevant microorganisms
4. Regulation of metabolism of industrial microorganisms
5. Microbial kinetics
6. Microbial stress response
7. Adaptation strategies of microorganisms, extremophiles
8. Purpose oriented behavior of microorganisms (quorum sensing, biofilm formation, mutagenesis)
9. Advanced techniques for analysis of microbial cells (single cell analysis)
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Food mikrobiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , Food mikrobiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , Food mikrobiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , Food mikrobiology (3rd Edition)M.R.Adams,M.O.Moss,The Royal Society of Chemistry, 2008 ISBN 978-0-85404-284-5 , (EN)
Doporučená literatura
Dworkin M.D.: The Prokaryotes, 3rd Edition,Springer, New York, 2006 (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech