Detail předmětu
Colloid chemistry for food industry
FCH-DAO_KCHPAk. rok: 2021/2022
Selected chapters of colloid chemistry and their applications in food processing, primarily focused on the issue of students' dissertations: static and dynamic light scattering, surface tension and contact angle, adsorption from solution at the interface of gas-solid, colloids and surfactant type, non-covalent forces in colloids.
Stability and stabilization of colloids.
Jazyk výuky
angličtina
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Deepening theoretical and practical knowledge of the chemistry of colloidal systems and related topics.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
individual consultations
Způsob a kritéria hodnocení
kolokvium
Osnovy výuky
Selected chapters of colloid chemistry and their applications in food processing, primarily focused on the issue of students' dissertations:
Static and dynamic light scattering.
Surface tension and contact angle.
Adsorption from solution at the interface of gas-solid.
The association colloids of surfactant type.
Van der Waals and electrostatic forces in colloids.
Stability and stabilization of colloids.
Static and dynamic light scattering.
Surface tension and contact angle.
Adsorption from solution at the interface of gas-solid.
The association colloids of surfactant type.
Van der Waals and electrostatic forces in colloids.
Stability and stabilization of colloids.
Učební cíle
Deepening theoretical and practical knowledge of the chemistry of colloidal systems and related topics.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
není
Základní literatura
HIEMENZ, C., RAJAGOPALAN, R. Principles of Colloid and Surface Chemistry. 3rd ed., N.York: M. Dekker, 1997. (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech