Detail předmětu

Colloid chemistry for food industry

FCH-DAO_KCHPAk. rok: 2021/2022

Selected chapters of colloid chemistry and their applications in food processing, primarily focused on the issue of students' dissertations: static and dynamic light scattering, surface tension and contact angle, adsorption from solution at the interface of gas-solid, colloids and surfactant type, non-covalent forces in colloids.
Stability and stabilization of colloids.

Jazyk výuky

angličtina

Výsledky učení předmětu

Deepening theoretical and practical knowledge of the chemistry of colloidal systems and related topics.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

individual consultations

Způsob a kritéria hodnocení

kolokvium

Osnovy výuky

Selected chapters of colloid chemistry and their applications in food processing, primarily focused on the issue of students' dissertations:
Static and dynamic light scattering.
Surface tension and contact angle.
Adsorption from solution at the interface of gas-solid.
The association colloids of surfactant type.
Van der Waals and electrostatic forces in colloids.
Stability and stabilization of colloids.

Učební cíle

Deepening theoretical and practical knowledge of the chemistry of colloidal systems and related topics.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

HIEMENZ, C., RAJAGOPALAN, R. Principles of Colloid and Surface Chemistry. 3rd ed., N.York: M. Dekker, 1997. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DPAP_FCH doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
  • Program DKAP_PCH doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace

20 hod., povinná

Vyučující / Lektor