Detail předmětu
Laboratory Classes in Food Analysis
FCH-BAO_ACP_PAk. rok: 2021/2022
Praktikum z analytické chemie potravin vychází z teoretických základů poskytnutých studentům v přednáškách předmětu Analytická chemie potravin I. Praktikum zahrnuje úlohy týkající se hlavních složek potravin (cukrů, tuků, bílkovin), stanovení některých nutričních složek potravin (vitamíny, biogenní prvky), stanovení kontaminantů i aditivních látek (barviva a konzervační látky) a určení některých dalších charakteristik potravin (vlhkost, popel).
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Nabízen zahraničním studentům
Výsledky učení předmětu
2. Studenti provedou komplexní analýzu vína a pomerančové šťávy a porovnají výsledky svých stanovení s příslušnými normami.
3. Studenti si zopakují základní laboratorní metody (titrace, destilace, destilace s vodní párou, extrakce, chromatografie na tenké vrstvě) a poznají jejich uplatnění v analýze potravin.
4. Studenti nově poznají práci s polarimetrem, přístrojem pro destilaci podle Parnas-Wagnera, přístrojem pro extrakci podle Soxhleta, přístrojem pro stanovení těkavých kyselin a poprvé se setkají s využitím enzymů při kvantitativních stanoveních.
5. Praktikum rozvíjí schopnosti studentů správně interpretovat naměřené výsledky.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2) Dusíkaté látky.
3) Cukry.
4) Polysacharidy.
5) Lipidy.
6) Alkoholy.
7) Konzervační prostředky.
8) Barviva.
9) Metody zkoušení vína.
10) Metody zkoušení pomerančové šťávy.
11) Metody zkoušení mlýnských výrobků.
12) Metody zkoušení masa.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Prerekvizity a korekvizity
- doporučená prerekvizita
Basics of Laboratory Technique
Základní literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPAP_ENVI magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, volitelný
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor
Elearning