Detail předmětu
Bioinženýrství pro potravináře
FCH-DCO_BIPAk. rok: 2020/2021
Tento předmět je zaměřen na rozvoj myšlení studentů na doktorském studiu v oblasti produkce biologických aktivních produktů pro potrativnárstvo, GMO produktů, zelené chemie v potravinářství, na bioaktivní obaly a cirkulační hospodářství.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Využívaní bioprocesů v potravinářství.
3. Výroba kyseliny mléčné.
4. Výroba octa.
5. Produkce aminokyselin a inzulínu.
6. Výroba antibiotik.
7. Produkce enzymů.
8. Výroba pekařských kvasnic.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
G. D. Najafpour, Biochemical Engineering and Biotechnology, Elsevier, New York, 2019 (CS)
Doporučená literatura
M. Kontominas, Bioactive food packaging. Strategies, quality, safety. DeStech Publications, Lancaster,Pensylvania, 2016, ISBN 978-1-60595-117-1 (CS)
P. Weirich, Labeling genetically modified food. Oxford University Press, 2007, ISBN 978-0-19-532686-4 (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program DKCP_CHTP doktorský
obor DKCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DPAP_CHTP doktorský
obor DPAO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DPCP_CHTP doktorský
obor DPCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program AKREDITACE doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DKCP_PCH doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný