Detail předmětu
Specializované potravinářské technologie
FCH-DCO_POTAk. rok: 2020/2021
Na základě studia odborných článků a monografií z oblasti potravinářských věd si studenti prohloubí teoretické znalosti o technologickém procesu výroby širokého spektra různých typů potravin rostlinného a živočišného původu, a získají nové poznatky o nových směrech rozvoje potravinářského průmyslu a potravinářských technologií.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
V souvislosti s tím budou mít přehled o hygienických a legislativních požadavcích nutných pro výrobu kvalitních, bezpečných a senzoricky atraktivních potravin.
Důraz bude kladen na schopnost aplikace teoretických poznatků v praxi.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Inženýrství technologie výroby produktů dětské výživy a speciálních potravin
3. Techniky enkapsulace a jejich využití při výrobě potravin
4. Enzymové procesy při výrobě potravin
5. Hydrogenační procesy a procesy fázových přeměn
6. Technologie výroby hotových výrobků typu sous - vide, výroba minimálně opracovaných potravin
7. Systém správné výrobní praxe a kritických bodů při výrobě, algoritmus zavedení výroby a legislativní požadavky na vývoj a schvalování nových výrobků
8. Zařizování provozu pro výrobu hotových pokrmů, optimalizace výroby, kontrola zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti výroby a parametrů výrobků
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
M. Shafiur Rahman: Handbook of Food Preservation, Marcel Dekker, 1999. (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program DKCP_CHTP doktorský
obor DKCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DPAP_CHTP doktorský
obor DPAO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DPCP_CHTP doktorský
obor DPCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program AKREDITACE doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program DKCP_PCH doktorský 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný