Detail předmětu
Technologie biopolymerů
FCH-BC_TBPAk. rok: 2020/2021
V předmětu Technologie biopolymerů budou posluchači seznámeni se základními průmyslově získávánými biopolymery. Budou poskytnuty základní informace o technologii získávání biopolymerů z biologických matric, technologické, ekonomické a ekologické nároky na jednotlivé fáze výroby. Dále budou posluchači seznámeni se základními fyzikálně-chemicky-biologickými vlastnostmi těchto biopolymerů, a to zejména ve vztahu k jejich potenciálnímu využití. Budou zmíněny významné modifikace nativních biopolymerů a obory jejich využití. Kurz zahrnuje i základní principy analýzy a kontroly získaných biopolymerů.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2) Škrob: zdroje škrobu, typy škrobu, škrobová zrna, technologický postup výroby, významné deriváty škrobu.
3) Celulosa a buničina: celulosa a její struktura, vlastnosti celulosových vláken, významné celulosové derriváty, typy celulosových výrob.
4) Hyaluronan: základní vlastnosti vyplývající ze struktury, průmyslová výroba.
5) Chitin a chitosan: základní vlastnosti chitinu a chitosanu, biogeneze chitinu, technologie získávání a i zolace z mořských živočichů, významné deriváty chitinu a chitosanu.
6) Kolagen: základní vlastnosti kolagenových vláken, primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura kolagenu (tropokolagen), principy technologického získávání kolagenu z kostí a kůží, deriváty kolagenu, průmyslové využití kolagenu.
7) Další bílkoviny - Keratin, Elastin, Kasein, Inzulín: struktura, principy technologie získávání různých typů bílkovin
8) Latex, kaučuk: základní stavební jednotky, biogeneze, principy získávání, vulkanizace, využití.
9) Pektin: zisk, struktura vlastnosti, toxicita.
10) Polyhydroxyalkonoáty: vlastnosti, způsoby zisku, environmentální a ekonomické dopady.
11) betaGlukany: houbové a obilné betaglukany, struktura, zisk, využití.
12) BioNebio: polyethylenglykol, polymléčná a polyglykolová kyselina.
13) Separace biopolymerů: vybrané analytické a průmyslové separační techniky.
14) Molekulární evoluce: jak to všechno (asi) začalo.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Kadlec P. a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT, Praha 2000 (CS)
Doporučená literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný - Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný - Program BPCP_CHMA bakalářský 3 ročník, letní semestr, povinný
- Program BKCP_CHCHT bakalářský
obor BKCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinný
- Program BPCP_CHCHT bakalářský
obor BPCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinný
obor BPCO_CHMN , 3 ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Elearning