Detail předmětu
Senzorická analýza potravin
FCH-BC_SAPAk. rok: 2020/2021
Hlavní náplní předmětu je problematika senz. hodnocení, tedy hodnocení pomocí lidských smyslů. Nejprve budou studenti seznámeni s teoretickými základy fyziologie a psychologie procesu smyslového vnímání a s funkcí jednotlivých lidských smyslových orgánů. V druhé části bude podrobně probráno praktické provedení senzorického hodnocení: požadavky na hodnotitele, postup při hodnocení, vhodné podmínky pro hodnocení, použitelné metody ap. Na závěr budou stručně zmíněny možnosti aplikace a využití senzorického hodnocení v potravinářské praxi.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Korekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
a) písemná část - 10 otázek zaměřených na zvládnutí všech oblastí problematiky senzorické analýzy, schopnost aplikace v praxi (nutná min. 50% úspěšnost)
b) ústní část- případné doplňující otázky
Osnovy výuky
2. Lidské smysly, proces smyslového vnímání
3. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – zrak
4. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – sluch
5. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – čich
6. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – chuť
7. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – hmat
8. Požadavky na senzorické hodnocení - člověk jako hodnotitel
9. Požadavky na senzorické hodnocení - vybavení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorku
10. Přehled metod senzorické analýzy – rozdílové metody
11. Přehled metod senzorické analýzy – deskriptivní metody
12. Senzorická jakost potravin
13. Postup při hodnocení vzorku
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný